Müller Cecília: Magyarországon is uralkodóvá vált az omikron-variáns

Ezt olvasta már?

Már a betegségek 87 százalékát az omikron-variáns okozza, 13 százalékot pedig a delta.

Az omikron-variáns fertőzőképessége rendkívüli mértékű, sajnos az oltottak is megfertőződhetnek, hiszen ezt látjuk a környezetünkben is, azonban a betegség lefolyásának súlyosságát jelentősen enyhíti a védőoltás beadatása.

Az biztos, hogy az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, mert minden védőoltás felvétele növeli a szervezet immunválaszát és ezáltal a védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben – tette hozzá Müller Cecília.

12 év feletti életkorban javasolja Müller Cecília mindenki részére a harmadik oltás felvételét abban az esetben, ha a második oltás óta eltelt négy hónap. Azoknak, akik átestek a betegségen, egy immunreakció kialakul a szervezetükben, valamilyen fokú védettség van, ami jellemzően rövid ideig tart és nem elégséges. Aki oltatlan és átesett a betegségen, az ő számukra is a védelmet az oltás felvétele jelenti.

Nagyon érdekes, hogy Müller Cecília immár közel 90%-os omikron-arányról beszélt, miközben az NNK pár napja még csak 30%-ot mondott. Ilyen hamar nem változik egy mutáció aránya. Természetesen az NNK korábbi adatai nem voltak jók, Müller mostani számai vannak közel a valósághoz. A Portfolio korábban megírta már, hogy az idei évben az omikron a domináns variáns az országban, ami az 5. hullámot okozza. Müller Cecília mostani bejelentése rámutat, hogy az NNK-ban valójában nincs szisztematikus variánskövetés.

A címlapkép forrása: Facebook

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában