Most akkor van kormányzati költségstop, vagy sem?

Ezt olvasta már?

Szerdán szivárgott ki, hogy egy nem nyilvános kormányhatározatban kifizetési stopot vezetett be a kormány a kabinet alá tartozó intézményeknél. Az intézkedést a pénzügyminisztérium először megerősítette, a csütörtöki Kormányinfón viszont Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter már más színben tüntette fel azt.

A kifizetési stopot, mint kifejezést a köznyelv használja, ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a költségvetésért fellelős miniszternek, azaz Varga Mihály pénzügyminiszternek kell jóváhagynia a kormány alá tartozó intézmények kifizetéseit – mondta el Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója a Portfolio Checklist csütörtöki adásában.

Hozzátette: ha ez nem lenne, akkor miért várná a kormány azt, hogy ettől a költségvetés helyzete stabilizálodik, és a költségvetési hiánycélt jobban tudja teljesíteni miatta?

Az intézkedés mögött két potenciális magyarázat sejlik fel: az egyik, ami az eredeti, a kormányhatározatot kiszivárogtató Telex-cikkben is megjelent, e szerint valamilyen utólagos ellenőrzési szerepe lehet a korábban elrendelt kiadáscsökkentő intézkedésekkel kapcsolatban.

Másik, szintén spekulatív magyarázat, hogy elképzelhető, hogy októberben vagy a következő hetekben kell majd kifizetni az ország nyári energiaszámlájának egy részét (ekkor voltak épp rekord magasságban a földgáz árak), és a várható költségelem miatt képez egyfajta tartalékot a kiadási oldalon.

Miért nem volt nyilvános?

A helyzet másik furcsasága – mely független annak tartalmától –, hogy az intézkedést 2000-es kormányhatározatban rendelték el. Ez a határozattípus nem tartalmaz minősített adatot – tehát nem titkosak –, de mégsem jelentetik meg őket nyilvánosan.

Az ilyen típusú kormányhatározatokkal kapcsolatban 2009 óta nem rendelkezik arról a kormány, hogy azokat közzé kéne tenni, ennek oka, hogy az ilyen határozatok nagyon specifikus körre vonatkoznak csak – mondta el Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója a Portfolio Checklistben.

Hozzátette: a problémát inkább az jelenti, hogy az ilyen típusú határozatok száma tempósan emelkedik. Míg 2010 és 2012 között jellemzően évente néhány tucatot hoztak belőlük, addig 2021-ben már több mint 600-at.

A teljes interjúk már meghallgathatók a Portfolio Checklist csütörtöki adásában a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is. 

  • A Csiki Gergellyel készült interjú 15:52-nél,
  • a Víg Dáviddal készített beszélgetés pedig 22:28-nál hallható.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában