Miért volt rövid a T-Rex karja?

Ezt olvasta már?

A Current Biology című folyóiratban megjelent írásukban a tudósok szerint egy eddig ismeretlen faj kiterjedt csontvázmaradványait ásták ki Patagónia északi részén.

A Meraxes gigas körülbelül 11 méter hosszú volt, a koponyája 1,2 méteres, de a karjai csak 0,6 méter hosszúak voltak.

Kis végtagok a túlélésért

A tudósok úgy vélik, hogy a kis végtagok a húsevő állatnak túlélési előnyt biztosítottak. Juan Canale, a tanulmány vezető szerzője azt mondta: „meggyőződésem, hogy ezeknek az aránylag apró karoknak volt valamilyen funkciójuk. A csontvázon vastag izomzat és teljesen fejlett mellövek láthatók, tehát a karnak erős izmai voltak” – írja a BBC.

A kutató szerint a karokat szaporodási viselkedésre használhatták, például a nőstény párzás közbeni megtartására vagy arra, hogy megtámasszák magukat, hogy felálljanak egy esés után.

Társszerzője, Peter Makovicky szerint a dinoszaurusz karjai szó szerint feleolyan hosszúak, mint a koponyája, és az állat nem tudta volna elérni a száját. Szerinte a faj

hatalmas feje volt a fő ragadozóeszköz,

amely átvette azokat a funkciókat, amelyeket a kisebb fajoknál a karok töltöttek volna be. A Meraxes gigas – amely a Trónok harca-könyvsorozat sárkányáról kapta a nevét – a carcharodontosauridák, vagyis a cápafogú gyíkok közé tartozott. A négytonnás hüllők a feltételezések szerint mintegy 90-100 millió évvel ezelőtt élhettek a Földön.

A tudósok szerint két másik faj – a tyrannosauridák és az abelisauridák – szintén hasonló okokból fejlesztettek ki „kézifegyvert”.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában