Mélyrepülést várnak az orosz gazdaságtól

Ezt olvasta már?

A Reuters által megkérdezett 15 elemző véleményének átlaga szerint az orosz jegybank legközelebbi, április 29-i kamatdöntő ülésén 20 százalékon tartja az alapkamatot, miután február 28-án egy lépésben 9,50 százalékról emelte a jelenleg érvényes szintre. A Reuters havonta végez felmérést szakértők körében az orosz gazdaság kilátásairól, de februárban ez elmaradt.

Az idei infláció 23,7 százalék lehet a megkérdezett elemzők szerint, ami jóval felülmúlja a jegybanki 4 százalékos inflációs célt. (A Reuters által januárban megkérdezett elemzők az idei évre még csak 5,5 százalékos inflációval számoltak.) Februárban éves összevetésben a fogyasztóiár-emelkedés hét éve a legmagasabb, 9,15 százalék volt a januári 8,73 százalék után. Oroszországban a tavalyi infláció 8,39 százalék, 2015 óta a legmagasabb volt.

Ami a gazdaság idei várható teljesítményét illeti, a szakértők szerint a hazai össztermék (GDP) 7,3 százalékkal csökkenhet, míg a januári felmérés még 2,5 százalékos növekedést valószínűsített. Az orosz GDP tavaly 4,7 százalékkal nőtt nem végleges számítások szerint.

A rubel volatilitása erősíti az inflációs kockázatot és a pénzügyi bizonytalanságot. Március 10-én a rubel történelmi mélypontra került a dollárral szemben, 120 rubel ért ekkor 1 dollár. A rubel azóta erősödött, csütörtökön 83,50-en jegyezték. Szakértők szerint áprilisban a dollár 80-85 rubel között mozog majd, a mostantól számított 12 hónapban pedig 97,50 dollárt ér majd.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában