Megszólaltak a hitelminősítők: jó helyen van a magyar adósbesorolás

Ezt olvasta már?

A Fitch szakemberei szerint a jelenlegi BBB besorolásunk a magyar gazdaság erős strukturális pozícióját tükrözi, elsősorban a versenytársakhoz képest intenzív GDP-növekedést hangsúlyozzák az utóbbi évekből. Ezt valamennyire ellensúlyozzák a versenytársaknál magasabb államadósság, az unortodox gazdaságpolitikai lépések és a kormányzati mutatók romlása. A stabil kilátást elsősorban arra alapozzák, hogy a gazdaság várhatóan visszatér majd a növekedési pályára a tavalyi megtorpanás után és az adósságráta is csökkenésnek indul 2021-től. Az S&P szintén azt emeli ki, hogy az év közepétől a gazdaság visszatérhet a növekedési pályára szintük, az alapforgatókönyvhöz képest kockázatot jelent az oltások lassabb tempója és az uniós források esetleges akadozó felhasználása.

A Fitch szakemberei kiemelik, hogy a járvány átmenetileg jelentősen rontotta a magyar költségvetés helyzetét, 2020-ban a GDP 8,9%-a lehetett a deficit, ami meghaladja a hasonló besorolású országok 5,3%-os átlagát. A közgazdászok szerint a fiskális élénkítés 2021-ben is folytatódik majd, a hiány a nemzeti össztermék 6,4%-ára csökken, és még 2022-ben is 6,1% lesz. Hasonlóan vélekedik az S&P is: ha lassan is, de a kormány igyekszik majd visszatérni a költségvetési fegyelemhez, az adósságráta pedig a GDP 80%-a körül stagnálhat a tavalyi megugrás után. 

A Standard & Poor’s meglátása szerint három negatív irányú kockázat van, melyek a besorolás vagy a kilátás romlását okozhatják:

  • ha a költségvetési bizonytalanság a vártnál nagyobb lesz a következő két évben,
  • ha csúszik az uniós források felhasználása, 
  • ha az MNB eltávolodik a szabadon lebegő árfolyamrendszertől és egyre komolyabban beavatkozik a devizapiacon.

Ezzel ellentétes, pozitív hatásrt válhatnak ki az alábbiak:

  • ha a vártnál gyorsabban tér vissza Magyarország a költségvetési fegyelemhez, 
  • ha javul az uniós források felhasználása, ami erőteljesebb GDP-növekedéshez vezet. 

További részletek hamarosan. 

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában