Megszólalt a mérnöki kamara is a kata-módosításról: ellehetetlenülnek az egyéni mérnök vállalkozások

Ezt olvasta már?

A Magyar Mérnöki Kamarában tömörülő mérnökök (tervezők, szakértők, műszaki ellenőrök) jelentős része a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózási lehetőségének keretei között működik. A tervezők általában 1-1 munkafeladat során kapcsolódnak megbízóikhoz, normál esetben vállalkozási díjuk a pár százezer és az 1-2 milliós kategóriát jelentik. A szakértők tevékenysége sokkal inkább elaprózott, hisz munkájuk általában nem folyamatos munkavégzést jelent azonos partnerek számára.

A műszaki ellenőrök jellegzetesen egyidejűleg több kivitelezés munkáit tudják elvállalni, ami viszont gyakran havi számlázást jelent. Ez azonban nem fedi a munkaszerződés fogalmát, hisz munkájuk 1-1 kivitelezésen ritkán haladja meg a heti 5-10 órát, így van lehetőségük a héten belül több munkahelyen is megfordulni – írja a mérnöki kamara a közleményében.

Megbízóik jellegzetesen cégek, díjazásaik nagyrészt 3 millió Ft alatti, illetve a nagyobb munkákat vállalók mérnöki vállalkozásokat alapítanak. Nagy számban vannak közöttük nyugdíjasok és mellékfoglalkozásúak. Látható, hogy a kata felel meg leginkább annak a tevékenységnek, amit folytatnak, viszont a most elfogadott törvény, mivel kizárólag “saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal közvetlenül a lakosságot kiszolgáló egyéni vállalkozások”, ill. “főfoglalkozású egyéni vállalkozó” választhatja a katát, az egyéni mérnök vállalkozások igen jelentős hányada ellehetetlenül.  Vélhetőn közülük számosan visszaadják az “ipart”, (főként a nyugdíjasok, akik számára pedig igen jelentős a nyugdíjkiegészítés) illetve más adózási forma választására kényszerül.

A Magyar Mérnöki Kamara nagy részben megérti és támogatja a törvénymódosítás szándékát, céljait, főként a bújtatott foglalkoztatás lehetőségének a megszüntetését. Ugyanakkor rendkívüli módon nehezményezi az “átállás” teljesíthetetlen határidejét és az egyéb eljárási nehézségeket – írják.

Ugyanis folyamatban levő tervezési, kivitelezési, szakértői szerződéses feltételeinek a módosítását – esetleg ellehetetlenülését – is magába rejti.

Mindezek miatt támogatják a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara javaslatait a törvény korrekciójára, különös tekintettel a 2023. január 1-i hatálybalépésre, továbbá, hogy a kata választási lehetőségei az egyéni vállalkozókon túl a jogi személyiséggel nem rendelkező vállalkozásokra is terjedjenek ki, akik ma is választhatták ezt az adózási lehetőséget.Annak érdekében, hogy az egyéni vállalkozó mérnökök számára reális választási lehetőségek nyíljanak, javasolják továbbá az átalányadózás feltételei között egy új, 70%-os költségelszámolási kategória bevezetését – írják.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában