Megsemmisült Európa legnagyobb élelmiszerraktára

Ezt olvasta már?

Több raktárépület orosz lövések célpontja lett Ukrajna fővárosától, Kijevtől 20 kilométerre északkeletre fekvő Brovaryban. A város polgármestere, Iho Saposko meggyőződése szerint már a háború kitörése előtt eltervezték a támadást, további úgy véli, hogy élelmiszerraktár és mintegy 50 ezer tonna élelmiszer megsemmisülése nem a véletlen műve.

A polgármester azt is közölte, hogy a város összes élelmiszerüzletét ugyanazon a napon bombázták le, mindezt ezért, hogy egész ország élelmiszerkészletét szándékosan megsemmisítsék.

A cikkben említik, hogy a háború előtt Ukrajna világszerte mintegy 400 millió ember élelmezését volt képes ellátni. Ukrajnából vásárolták ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja által felhasznált gabona felét. Ugyanennek a szervezetnek most 530 millió euróra van szüksége ahhoz, hogy segítséget nyújtson az Ukrajnából menekülők elhelyezésében. Az ENSZ szerint az ukránok 45 százaléka tart arról, hogy nem lesz majd mit ennie. A jelentések szerint minden ötödik emiatt csökkenti napi étkezésének számát és adagját, valamint szülők döntenek teljes étkezések kihagyása mellett azért, hogy a gyereküknek maradjon ennivaló.

Mindeközben korlátozott az ukrajnai export is, amely azt jelenti, hogy a világon hamarosan sokan küzdhetnek élelmiszerhiánnyal, amely az üzemanyagköltségek emelkedésével hozzájárulhat majd ahhoz, hogy a szupermarketek árai további csúcsokat döntsenek. Tehát, még kiszolgáltatottabbakká válhatnak azok az emberek, akik már így is csak nehezen engedhetik meg maguknak, hogy élelmiszert vásároljanak majd, még akkor se, ha az kapható lesz a boltokban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában