Megjelentek a kormány újabb lazító döntései a közlönyben!

Ezt olvasta már?

Koronavírus: sorra nyitnak az országok, de még mindig a járvánnyal küzd a fél világ

A John Hopkins University adatai szerint globálisan 163 319 100 koronavírusos eset diagnosztizálása történt meg a járvány kezdete óta, 3 473 500 fertőzött vesztette...

Visszaesett a német gazdaság

Németország hazai összterméke (GDP) 3,4 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz és 1,8 százalékkal az előző három hónaphoz képest - közölte...

Októberig lehet személyi igazolvánnyal utazni az Egyesült Királyságba

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos...

Zacher Gábor: még egy ilyen hullám összeroppantaná az egészségügyet

Az egészségügyi rendszert a poszt-Covid kezelések is megterhelik majd, de nem annyira, mint maga a járvány – mondta Zacher Gábor. A most életbe lépő...

A közlöny pénteki számában jelent meg a Kormány 264/2021. (V. 21.) Korm. rendeletea védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról című rendelet.

A jogszabály elején felsorolja a lényeges döntéseket, amelyek már ismertek voltak péntek délután óta. Az 5 milliomodik beoltott után esedékes intézkedések rövid összefoglalása:

 • a kijárási tilalom megszűnik;
 • az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
 • eltörlik a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettséget;
 • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
 • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
 • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
 • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
 • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
 • a zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
 • 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Rendezvények

Sportfesztivál

A rendelet azzal kezdődik, hogy az eddig 5 típusú rendezvényhez

 1. zenés táncos rendezvény
 2. kulturális esemény
 3. sportesemény
 4. magánrendezvény
 5. karácsonyi vásár

egy új, hatodik kategóriát hoz be, a sportfesztivált. (Nem megfeledkezve arról sem, hogy léteznek az EGYÉB rendezvények, de erről később.) A sportfesztivál az olyan sportesemény, amelyen a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló mellett a szabadidős sportoló is részt vehet.

A családi eseményre vagy magánrendezvényre (lakodalmakra is) vonatkozó fő szabályok

Azt is kimondja, hogy a temetés és a házasságkötés nem minősül rendezvénynek, de a házasságkötést követő családi esemény vagy magánrendezvény, vagyis a lakodalom már rendezvény.

“Ha a házasságkötésre nem az anyakönyvi hivatal házasságkötő termében, a polgármesteri hivatal helyiségében vagy a vallási közösség vallási tevékenység céljára használt helyiségében kerül sor, a házasságkötésre az e rendelet családi eseményre vagy magánrendezvényre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni” – szól a szabály.

A családi eseményeket és magánrendezvényeket továbbra is egy kategóriában kezeli a jogszabály. Ezek szerint a családi eseményen vagy magánrendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül – egy időben

 • a) a lakodalom esetén legfeljebb kétszáz fő,
 • b) a lakodalmon kívül minden más családi esemény vagy magánrendezvény esetén legfeljebb ötven fő lehet jelen

A családi eseményen vagy magánrendezvényen a válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás megengedett.

Az ilyen eseményeken a védelmi intézkedés betartatásáról a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, valamint a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínének üzemeltetője, illetve a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínével rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

Nem mindegy, hol tartják a családi eseményeket vagy magánrendezvényeket

A rendelet különböző szabályokat állapít meg azokra az esetekre, ha egy rendezvényt vendéglátó üzletben (pl. étterem), vagy épp szálláshelyen (pl. hotel) tartanak meg.

VENDÉGLÁTÓ ÜZLETBEN TARTOTT ESEMÉNY

Ha a családi eseményt vagy a magánrendezvényt vendéglátó üzletben tartják, abban az esetben a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni.

Ez alól azonban van két kivétel a szabályok értelmében:

 1. Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, abban az esetben a családi eseményen vagy a magánrendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.
 2. Ha a vendéglátó üzlet rendelkezik olyan, a vendéglátó üzlet többi részétől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítésre kerüljenek, a koronavírus ellen nem védett személy kizárólag e helyiségbe beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a vendéglátó üzlet e helyiségében tartózkodhat.

A családi esemény vagy magánrendezvény résztvevője a fenti két esetben az esemény ideje alatt nem köteles maszkot viselni.

SZÁLLÁSHELYEN TARTOTT RENDEZVÉNY

Ha a családi eseményt vagy a magánrendezvényt szálláshelyen tartják, abban az esetben a szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni, az alábbi kiegészítésekkel:

 1. Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a szálláshely területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, abban az esetben a családi eseményen vagy a magánrendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.
 2. Ha a szálláshely rendelkezik olyan, a szálláshely többi részétől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a szálláshely többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítésre kerüljenek, a koronavírus ellen nem védett személy kizárólag e helyiségbe beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a szálláshely e helyiségében tartózkodhat.
 3. A szálláshelyen megrendezett családi esemény vagy magánrendezvény befejezését követően a családi esemény vagy magánrendezvény koronavírus ellen nem védett résztvevői – a szálláshelyen jogszerűen tartozódó vendég kivételével – kötelesek a szálláshelyet azonnal elhagyni.

A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó fő szabályok

A zenés, táncos rendezvény helyszínén, életkorra való tekintet nélkül kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat.

A zenés, táncos rendezvény helyszínén koronavírus ellen nem védett személynek tilos tartózkodni.

Tilos zenés, táncos rendezvényt koronavírus ellen nem védett személyek számára szervezni, tartani, meghirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni.

A zenés, táncos rendezvény helyszínén – a videoklip-forgatáson vagy más audio- vagy videofelvételen statisztaként történő közreműködés kivételével – koronavírus ellen nem védett személy is foglalkoztatható azzal, hogy – a fellépők kivételével – a zenés, táncos rendezvény teljes időtartama alatt köteles maszkot viselni.

Ha a zenés, táncos rendezvény helyszínén videoklip-forgatást vagy más audio- vagy videofelvételt tartanak, a felvételen statisztaként kizárólag koronavírus ellen védett személy vehet részt.

A zenés, táncos rendezvény szervezője, valamint a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője vagy vezetője, illetve a szervező, az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja köteles annak a személynek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét az e rendeletben meghatározott módon nem igazolja.

A védelmi intézkedés betartatásáról a zenés, táncos rendezvény szervezője, illetve a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

Minden egyéb rendezvényre vonatkozó fő szabályok

A rendelet külön részletezi az egyéb rendezvényre vonatkozó részletszabályokat. Különösebben azonban nem világos, hogy a gyakorlatban mi fog egyéb rendezvénynek minősülni, ugyanis a rendelet azt mondja ki, hogy az egyéb rendezvény az, ami nem sportrendezvény, nem kulturális esemény, nem családi esemény vagy magánrendezvény, nem zenés-táncos rendezvény. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a rendelet módosítása és az eredeti rendelet sem ad egzakt definíciókat a fentebb bemutatott rendezvénykategóriákra, azok tartalmára csak a nevükből lehet sejtéseket mondani (lásd: sportesemény, családi esemény, kulturális esemény).

Az egyéb rendezvények két típusát különbözteti meg a rendelet a helyszínétől függően:

Ha az egyéb rendezvényt a szabadtéren tartják, és azon – az ott foglalkoztatottakon kívül – a) ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet. b) ötszáz fő vagy ennél több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

Ha az egyéb rendezvényt zárt térben tartják, az egyéb rendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül –kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltöttszemély vehet részt.

Az egyéb rendezvényen foglalkoztatott személy számára – ide nem értve a fellépőket – a maszkhasználatszabályait a rendezvény szervezője – ennek hiányában a rendezvény helyszínének vezetője – határozza meg, de fontos szabály, hogy ha a foglalkoztatott nem igazolja a védettségét, akkor köteles maszkot viselni, és a szervező a maszkhasználatot nem tilthatja meg.

Külön érdekes szabály, hogy ha az egyéb rendezvényt szabad téren tartják és 500 fő felett, akkor az a rendezvény sportfesztivál, és abban az esetben a sporteseményen a koronavírus ellen nem védett, a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is elindulhat.

Ez a bekezdés értelmezhető úgy is akár, hogy egy-egy rendezvény akár több kategóriába is besorolható (pl. a sportfesztivál lehet egyéb rendezvény is), így az egyes kategóriák között mintha lenne átjárás. Kérdés, hogy ezt a gyakorlatban hogyan lehet majd értelmezni és betartani.

Gyűlésre vonatkozó fő szabályok

A gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó gyűlés megtartásának szabályairól is szól a rendelet.

Ha a gyűlésen

 • ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet,
 • ötszáz fő vagy ennél több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt

Spontán gyűlést szervezni tilos és azon részt venni is tilos.

Hatályba lépés

A rendelet minden pontja egyetlen kivétellel az ötmilliomodik koronavírus-vakcina beadásának napját követő napon lép hatályba. A május 21-i reggeli jelentés szerint 4,899 millió fő kapta meg Magyarországon az első oltását, ez a május 20-i állapotot mutatja. Ha az elmúlt napok oltakozási tempójával számolunk, akkor a kormány május 23-án reggeli jelentésében lehet először 5 millió felett a vakcinaszámláló, vagyis a május 22-i napon érhetjük el a következő elérni kívánt átoltottsági szintet.

Ezek alapján május 23-án, vagyis most vasárnap várható, hogy életbe lépnek a fentebb részletezett szabályok.

Hogy hivatalosan melyik nap van meg az 5 millió első oltással rendelkező személy, azt Pintér Sándor belügyminiszter fogja kihirdetni a szokásos módon egy határozatban.

Az egységes hatályba lépés alól egy kivétel van: június 14-étől kezdődően lehet csak gyűléseket tartani.

Még egy hónapig marad legalább a határzár

A határellenőrzés hatályát további egy hónappal: május 23-áról június 23-ára meghosszabbította a kormány egy másik kihirdetett döntésével.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Az amerikai kormányt aggasztja a lakásárak meredek emelkedése

"A lakásárak emelkedése aggodalomra ad okot, mert megnehezíti a lakhatást és a hozzáférést a lakásokhoz" - mondta Jen Psaki kedden. Elmondása szerint a kormány...

Megnyílt a La Casita, ami hivatalosan is a legcukibb hely a városban

Levesek és főzelékek Mamma mia! Cukormentes Igen, jól olvastátok! ...

Nagyiféle sütikre és zserbófagyira bukkantunk a Kazinczy utcában

Megúszós sütik Tökéletes nyári desszert! Mindig nagyon inspiráló olyan emberekkel találkozni, akik megelégelve a mókuskereket,...

Az édes ízek nyertek múlt héten

Ezt igazából gyerek nélkül is lehet élvezni 😀 Megúszós sütik Tökéletes nyári desszert!...

Két év előkészület után megnyitott Pesti István séf új étterme Tatán

Levesek és főzelékek Mamma mia! Cukormentes Igen, jól olvastátok! ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -