Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

Ezt olvasta már?

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy csütörtök este alá is írta az újabb nyugdíjemelésről szóló rendeletet, amit azért kellett meglépnie a kormánynak, mert az infláció magasabb, mint a nyugdíjemelés.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma délelőtt bejelentette, hogy júliustól újabb nyugdíjemelést ad a kormány, mert magas az infláció. Az év elején 5%-ban határoztuk meg a nyugdíjemelés mértékét, ez elmarad az inflációtól

Az infláció 8,9% lehet idén a jegybank és a kormány szerint, de sok a bizonytalanság. Az eltérés jelentős, ezért 3,9%-kal nőnek a nyugdíjak július elejétől. A megelőző 6 hónapra vonatkozó juttatásokat egyszerre kapják meg a nyugdíjasok – mondta Gulyás Gergely.

Orbán Viktor aláírása után meg is jelent a Magyar Közlönyben a rendelet, miszerint 3,9%-kal emelik a nyugdíjakat. A rendelet alapján emelendő, 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.

  • A január–június hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.
  • Ha egy személy részére egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni.
  • Több nyugellátásra való jogosultságot érintő változás esetén a változás időpontjától kezdődően a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat olyan módon emelt összegben kell tovább folyósítani, mintha ez az ellátás a változás napját megelőzően is önállóan került volna folyósításra.
  • Az özvegyi és a szülői nyugdíj megosztása esetén a folyósított nyugdíjrészt kell emelni.
  • Szociális biztonsági tárgyú nemzetközi szerződés vagy szociálpolitikai egyezmény alapján megállapított, e rendelet alapján emelendő ellátás esetén a magyar szerződő felet terhelő ellátásrészt, illetve ellátást kell emelni.
  • Az emelést a 2022. július havi ellátásoknak az egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról, illetőleg egyes nyugdíjkiegészítések megszüntetéséről szóló 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíjkiegészítés helyébe lépő pótlék, továbbá az e rendelet alapján nem emelendő egyéb, nem társadalombiztosítási ellátás nélküli összegére kell végrehajtani.
  • A rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

A kormány ma bejelentett nyugdíjkorrekciója tehát visszamenőlegesen is kompenzálja a nyugdíjasokat, egy összegben hathavi emelést kapnak meg július elején: 

EZ A 135 EZER FORINTOS MEDIÁN NYUGDÍJ ESETÉBEN 31 600 FORINTOS, A 161 EZER FORINTOS ÁTLAG NYUGDÍJ ESETÉBEN 37 674 FORINTOS EGY ÖSSZEGŰ JUTTATÁST JELENT.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában