Megjelent a kormány fontos döntése az otthonfelújítási támogatásról

Ezt olvasta már?

A Kormány 540/2022. (XII. 22.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet eltérő alkalmazásáról címet viselő rendelet 3. paragrafusa arról szól, hogy módosul a támogatás igénylésének eredeti határideje bizonyos esetekben és feltételek mellett.

Az eredeti 2020-as rendelet úgy szólt, hogy „a támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni”.

A csütörtök éjszaka megjelent kormánydöntés 2. paragrafusa úgy szól, hogy „a Korm. rendelet 3. § (1) bekezdésében, 4. § (1) bekezdésében és 4. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltaktól eltérően az igénylő támogatásra való jogosultsága a magzat elhalásának vagy halva születésének, vagy a gyermek halálának a támogatási kérelem benyújtását megelőző bekövetkezése esetén is megállapítható, ha igazolja, hogy legkorábban a Korm. rendelet 7. §-a szerinti vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés 2. pontjának megfelelő gyermeke életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt”.

A harmadik paragrafus pedig arról rendelkezik, hogy az eredeti rendeletben kimondott határidőre vonatkozó szabálytól eltérően

a) kizárólagosan vagy részben a Korm. rendelet 6. § i) pontja szerinti építési tevékenységre vonatkozóan (ami a napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje) – a 4. § (2) bekezdésében foglalt feltételek teljesítése esetén –, valamint b) a 2. § szerinti esetben (ami a fentebbi eseteket részletezi, vagyis amikor egy pár elveszíti gyermekét)

a támogatás 2023. március 31-ig igényelhető.

Az a) pont (vagyis a napelemes rendszerek esetében) vonatkozásában azzal, hogy – a Korm. rendelet 6. § i) pontja szerinti építési tevékenység kivételével – csak olyan építési tevékenység után válhat jogosulttá az igénylő a támogatásra, amelynek megvalósítása és a kapcsolódó számlák kifizetése 2022. december 31-éig megtörtént.

A 3. § a) pontja szerinti esetben, a Korm. rendelet 9. § (3) bekezdésében foglaltakon túl a kérelemhez mellékelni kell a következő dokumentumokat vagy azok másolatát:

  • a) a Korm. rendelet 9. § (3) bekezdés a) pontjában foglaltaknak megfelelő, a Korm. rendelet 6. § i) pontja szerinti építési tevékenység kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és
  • b) a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

Ez alapján tehát azt mondhatjuk, hogy a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének eredetileg 2022. december 31-ig szóló határidejét két esetben hosszabbította meg jövő március 31-ig. A gyermeküket elvesztők speciális helyzetét kezeli, valamint a napenergiát hasznosító lakásfelújító családoknak ad plusz három hónapot.

A rendelet egyébként pénteken lét hatályba, kivéve a 3. paragrafus és a 4. paragrafus 2. bekezdése, ami a napenergiát hasznosító felújítókra vonatkozik, mert ezek a részek január elsejétől hatályosak.

A napelem telepítéssel kapcsolatos időbeli kivitelezői megcsúszások és annak felújítási támogatásra gyakorolt következményeiről már korábban írtunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában