Megint hatalmas deficit volt a magyar büdzsében

Ezt olvasta már?

A tárca előzetes adatokat tartalmazó közleménye szerint 2021 júniusában a központi alrendszer 392,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, így az idei első hathavi deficit 1704,5 milliárd forintra ugrott, de ez a tavalyi első félévi 1837 milliárd forinttól elmarad. Amint látható az alábbi ábrán: az idén júniusi 392 milliárdos deficit az elmúlt évek egyik legmagasabb hiányát jelenti.

Az idei folyamatok és az 1704 milliárdos halmozott deficit kapcsán a PM rámutat: az elmúlt időszak intézkedései – például a május végéig járó ágazati adómentességek és bértámogatások, illetve a nyugdíjak kiegészítő emelése – jelentős forrásokat hagytak a gazdaságban.

A kormány június elején pedig újabb adóügyi könnyítésekről döntött a veszélyhelyzetre való tekintettel

– tették hozzá.

A tárca emlékeztet rá, hogy június 1-jétől – a magasabb éves inflációs prognózis következtében – 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal sor került a nyugdíjak kiegészítő emelésére is. A kiegészítő emelés az év elején kifizetett 13. havi ellátásra is kiterjedt. Az intézkedésre a kormány 26 milliárd forint körüli összeget fordít.

Az idei első félévi deficiten belül a központi költségvetés 1534,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 198,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 28,4 milliárd forintos többletet értek el.

A júniusi deficittel együtt az 1704,6 milliárdos központi költségvetési hiány azt jeletni, hogy az eredeti hiánycélnak már a 114%-ánál járunk, a módosított hiánycélnak viszont csak az időrányos részénél, 51%-ánál.

Az utóbbi 12 hónap összesített államháztartási egyenlege (gördülő 12 havi egyenleg) elkezdett csökkenni 6 ezer milliárd forint közeléből 5500 milliárd közelébe, de még ezzel együtt is jelentős deficitről beszélünk. A tárca idei hiánycélját 7,5%-ra emelte a GDP arányában, amelyhez képest jövőre 5,9%-ra tervezi faragni a hiányt, de ezt sorozatosan kritizálja Matolcsy György jegybankelnök, mert alacsonyabb jövő évi hiányt szorgalmaz és a minap az IMF felől is hasonló javaslat érkezett.

Címlapkép forrása: Portfolio

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img