Megint elszállhatnak a gázárak az újabb orosz lépés után

Ezt olvasta már?

Augusztus második felében 300 euró felett is volt a holland gáztőzsdén a nyersanyag ára, sőt a csúcs 340 euró felett volt. Azóta viszont egyre több hír jelent meg arról, hogy az EU mesterségesen beavatkozna a piacon például egy árkoláttal, ennek hatására péntekre 210 euró közelébe zuhant a jegyzés, vagyis 40%-ot esett pár nap alatt.

Egészen péntek estig úgy volt, hogy szombaton újraindul a szállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken pár napos karbantartás után, azonban az oroszok bejelentették, hogy olajszivárgás miatt nem tudják ismét elindítani a tranzitot. Erre a hírre a piac már nem tudott reagálni, hiszen zárás után jött, várhatóan hétfő reggel komolyabb emelkedéssel indulhat a kereskedés.

A Goldman Sachs szerint az sem zárható ki, hogy hamarosan az augusztusi csúcsokat teszteli vissza a gázár. Az újabb orosz bejelentés ugyanis csak növeli a bizonytalanságot. Az európai országok hetek óta intenzíven növelik a gáztárolók töltöttségét, hogy felkészüljenek a csapok esetleges elzárására. Szombaton Paolo Gentiloni gazdasági biztos arról beszélt, hogy a kontinens „jól felkészült” az oroszok esetleges még durvább lépésére, a szállítások teljes leállítására.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában