Megérkezett a friss rendelet a kijárási korlátozásról és a veszélyhelyzetről

Ezt olvasta már?

Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.

Március 1-ig maradnak a korlátozások

A közlönyben megjelent rendeletek egyik legfontosabb, és várt pontja, hogy

a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) című kormányrendelet hatálya március elsejéig szól.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem során alkalmazott védelmi intézkedések tovább maradnak érvényben: február 1. helyett március 1-jéig. A kormánydöntés következtében tehát a november elején kihirdetett korlátozásokkal legalább 4 hónapon át kell együtt élniük a magyaroknak.

A döntés megfelel a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, majd Orbán Viktor péntek reggeli bejelentésének.

A korlátozó intézkedéseket felsoroló, november 10-én megjelent eredeti rendelet (melynek hatályát most meghosszabbította a kormány) szabályozza többek között a kijárási tilalmat, a gyülekezési tilalmat, rendelkezik az éttermek és szállodák zárva tartásáról, a rendezvények tilalmáról, valamint a boltok este 7 órakor történő bezárásáról. Az eredeti rendelet a részletszabályokat 13 pontban foglalta össze, ide kattintva olvashatók a részletek.

Van, ami változik

A kormány a most megjelent egyik rendeletével módosította az intézkedéseket tartalmazó “veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló” rendeletet. A szabályokat megszegőkre vonatkozó jogkövetkezmények egészültek ki, összhangban a kormány ígéretével. Gulyás Gergely ugyanis csütörtökön már ismertette, hogy mit fog tenni a kormány a februári vendéglátóegységek és boltok jogszabálysértő kinyitása esetén.

2 a) Ha a rendőrség az ellenőrzés során, vagy a rendőrség a katona értesítése alapján a 11. § a) pontja szerinti kötelezettség (üzletek, éttermek nyitva tartása) megszegéséről szerez tudomást

a) a kötelezettség első alkalommal történő megszegése esetén a vendéglátó üzletet hat hónap időtartamra,

b) a kötelezettség ismételt megszegése esetén a vendéglátó üzletet egy év időtartamra ideiglenesen bezáratja (a továbbiakban: ideiglenes bezáratás) és az üzemeltető az ideiglenes bezáratás időtartamára a vendéglátó tevékenység végzésétől a 22/A. § szerint eltiltásra kerül (tevékenységtől eltiltás).

2 b) A rendőrség a (2a) bekezdés szerinti jogkövetkezmény alkalmazása mellett, a kötelezettségszegés súlyosságára tekintettel, különösen a kötelezettség ismételt megszegése esetén a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 38/B. §-ától eltérően a (2) bekezdés a) pontja szerinti bírságot szabhat ki.”

Eddig 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság kiszabására volt lehetőség, valamint 1 naptól legfeljebb 1 évig tartó ideiglenes bezáratásra.

Tovább szigorított a kormány abban a tekintetben is, hogy a kötelezettségszegés megállapítása és a büntetés kiszabása után a vendéglátóegység vezetője, vagy az éttermet működtető cég tagja személyesen vagy más cég tagjaként nem végezhet vendéglátást. Ha a tiltás ellenére ezt mégis megtennék, és a rendőrség erről értesül, akkor az üzemeltetőt 1-től 5 millió forintig terjedő bírságra büntethetik.

Bértámogatás: meghosszabbítva

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeleteket is módosítja a kormány, ami azt jelenti, hogy a bértámogatási intézkedések is tovább fennmaradnak.

Veszélyhelyzet: hosszabbítva

A kormány a péntek késő este megjelent közlönyben megjelentette a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről című döntését is.

Ennek első pontja kimondja, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírusvilágjárvány (a továbbiakban: koronavírus-világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki. Ez a döntés február 8-án lép hatályba.

Ez arról is rendelkezik, hogy a kormány y a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki, akit ebben a munkájában a járványügyi készültség során az Operatív Törzs segít. A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek és a kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.

Ennek a rendeletnek a következő pontja arról szól, hogy felsorolja az összes, a rendkívüli jogrend idején hozott rendeletet (70 darab ilyet azonosít), és ezek hatálya március elsejéig kitolódik.

Határzár: marad

Ahogyan az a korlátozó intézkedésekről szóló döntések meghozatalakor lenni szokott, a kormány módosította a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló rendeletét is. Ennek értelmében további egy hónapig fennmarad a határzár, március elsejéig tart jelen állás szerint. Ennek a rendeletnek a hatályba lépése január 31.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában