Még több gázt venne az EU egy afrikai országtól

Ezt olvasta már?

Baldwin Nigériában tartózkodik, ahol a héten Afrika legnagyobb olajtermelőjének tisztviselőivel folytatott megbeszéléseket. Elmondták neki, hogy Nigéria javítja a biztonságot a Niger-deltában, és azt tervezi, hogy augusztus után újra megnyitja a Trans Niger vezetéket, amellyel növelhető lenne gázexport Európába. Az EU teljes LNG-szállításainak 14%-át Nigériából importálja, és lehetősége nyílhat arra, hogy ezt most megduplázza – mondta Baldwin a Reutersnek telefonon.

A nigériai olaj- és gázkitermelést a csővezetékek ellopása és a vandalizmusa hátráltatja, így a gáztermelő Nigeria LNG Ltd. Bonny Island-i terminálja csupán 60%-os kapacitással működik.

“Ha sikerül 80% fölé jutnunk, akkor további LNG állhat rendelkezésre az Európába érkező spot szállítmányok számára” – mondta Baldwin.

A nigériai NLG tulajdonosa az állami olajvállalat, az NNPC, a Shell, a TotalEnergies és az Eni.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy az uniós tagállamoknak augusztustól márciusig 15 százalékkal kellene csökkenteniük a gázfelhasználásukat. A cél kezdetben önkéntes lenne, de kötelezővé válna, ha a Bizottság vészhelyzetet hirdetne.Tavaly Nigéria 23 milliárd köbméter gázt exportált az EU-ba, de ez a szám az évek során csökkent. Baldwin szerint 2018-ban a blokk 36 milliárd köbméter LNG-t vásárolt Nigériától.

(Reuters)

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában