Már majdnem a koronavírus előtti időket idézi a kikötők forgalma

Ezt olvasta már?

Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Az RWI (Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung) és az ISL (Institut für Seeverkehrswirtschaft und Logistik) kutatóintézetek által közösen kalkulált konténerforgalmi index új rekordszintre, 122,6 pontra emelkedett az előző havi 119,6 pontról.

Az index összetevői között októberben a kínai kikötők forgalma mellett a Kínán kívüli kikötők forgalma is jelentősen emelkedett. A németországi és észak-európai gazdasági aktivitással szorosan korreláló Nordrange-Index is jelentős mértékben emelkedett októberben, és már csak mindössze 1,1 pont választja el a koronavírus-válság előtt elért rekordérétékétől.

„Kifejezetten dinamikusan alakult októberben a világkereskedelmi forgalom. Úgy tűnik a koronavírus-válság miatt bekövetkezett visszaesésen mostanra már sikerült túljutni. Azt pedig majd még meglátjuk, hogy a járvány visszaszorítására ismét életbe léptetett gazdasági megszorítások milyen hatással lesznek a nemzetközi konténerforgalomra” – mondta Torsten Schmidt, az RWI konjunktúrakutatója.

A konténerforgalmi index a nemzetközi külkereskedelmi forgalom megközelítő számszerűsítésére szolgál a havi rendszerességgel kiadott „ISL Monthly Container Port Monitor” kiadványban. Az index a világ tengeri konténerforgalmának 60 százalékát adó 91 kikötő adatain alapul. Mivel a kikötők rendszerint a havi zárás után már két héttel közzéteszik forgalmi adataikat, a konténerforgalmi index a világkereskedelmi forgalom alakulásának megbízható korai indikátora.

Címlapkép: Shutterstock

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában