Már látszik a kiút a válságból: Európa szenvedő gazdasága is magára talál, legalábbis egy időre

Ezt olvasta már?

Az olasz állami statisztikai ügynökség (Istat) múlt héten tette közzé a második negyedéves olasz GDP-adatot, amely óriási meglepetést okozott: az olasz gazdaság 2,7%-kal tudott nőni az első negyedévhez képest. A növekedés ezzel jócskán felülteljesítette a várakozásokat: a milánói székhelyű UniCredit elemzői például 1,1%-os növekedést vártak (1,3% volt a konszenzus) – bár friss elemzésükben hozzáteszik, hogy az előrejelzésben jelezték, vannak pozitív meglepetésre utaló jelek. A friss GDP- adat a bank elemzői szerint a vártnál gyorsabb kilábalásról árulkodik, és számításuk szerint az olasz gazdaság 2021 végén már „csak” 4%-kal maradhat el a válság előtti szinttől.

Az ipar mellett már a szolgáltatások is húzzák a növekedést

Az Istat egyelőre még nem tette közzé a részletes adatokat, azok csak augusztus 31-én várhatók, de az már az előzetes becslésből is látszik, hogy az ipar (beleértve az építőipart) és a szolgáltatószektor aktivitása egyaránt jelentősen felpattant az első negyedévhez képest. A havi adatok már előzetesen azt mutatták, hogy a második negyedévben tovább nőhet a feldolgozóipari és építőipari aktivitás az erős első negyedév után. A feldolgozóipart a belső és külső kereslet is támogatta, és már az előzetes rendelésállományra vonatkozó felmérésekből következtetni lehetett a második negyedéves felpattanásra.

Bár lassult valamelyest, de áprilisban és májusban fennmaradt a külkereskedelmi aktivizmus növekedése, a hazai kereslet pedig a gazdaság újranyitása miatt nőtt meg az UniCredit elemzői szerint. A feldolgozóipar teljesítményének növekedése azért is örömteli, mert időközben az olasz gazdaságot sem kerülték el a globális szinten is problémát okozó ellátási nehézségek (alapanyag-hiányok és szállítási problémák).

Miről szől ez az elemzés?

  • Az olasz gazdaság a vártnál jobban teljesített 2021 második negyedévében
  • Az ipar továbbra is erős, de már a szolgáltatások is húzták a gazdaságot
  • A külpiacok egyelőre támogatóak, de hamarosan jön a lassulás
  • A vártnál hamarabb érheti el az olasz gazdaság a válság előtti szintet
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img