Már külföldre sem kell menni, hogy euróban fizess a szállásért

Ezt olvasta már?

Előkerül az eurós elszámolás

Egy vidéki hotelben megszálló olvasónk meglepve tapasztalta, hogy euróárfolyamhoz kötötten határozták meg számára fizetendő szállásdíjat a napokban. Mivel a forint épp erősödött, és 400 alatt volt az euró, az „ügyleten” még nyert is, de ez a fajta árazási technika is jelzi, hogy a hazai szállásadók a kiszámíthatatlanul ugráló költségeiket annyira nem tudják tervezni, hogy kénytelenek fix kapaszkodókat keresni az árazásukhoz. A nagy ingadozás miatt bizonyára nem mindenki volt ilyen szerencsés: sokat veszíthetnek az eurós elszámoláson ezen, hiszen a forint az elmúlt hónapokban általánosságban gyengült az euróval szemben.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke megkeresésünkre azt mondta, hogy euróban meghatározott árat általában a budapesti hotelekben, külföldi vendégek felé szoktak számlázni. „Ilyenkor a Magyar Nemzeti Bank által előző nap meghatározott napi valuta középárfolyam az elszámolási ár. Az ügyfél a forintban meghatározott árat fizeti, de ezt teheti a magyar fizetőeszközön kívül valutában is. Jellemző a helyzetre, hogy az euróban meghatározott átlagszobaárak még mindig nem érték el Budapesten a 2019-es szintet” – részletezte a helyzetet Flesch Tamás.  

Schumicky Balázs, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke szerint egyre gyakoribb a magánszállásadóknál, hogy akik forintban hirdetik a szállásukat, az árfolyammozgással megegyezően változtatják az áraikat. „Ez lehetőséget teremt a dinamikus árazásra, mert amelyik vállalkozó rendszeresen figyeli a devizaárfolyamokat, a sokszor inkább gyengülő forint mellett úgy tud a külföldi vendégei felé árat emelni, hogy euróban vagy dollárban nem kér többet. Ebből az elmúlt időszakban lehetett profitálni” – adott magyarázatot a jelenségre Schumicky Balázs.

Megjegyezte azt is, hogy azok az Airbnbs vállalkozók, akik mégiscsak euróban vagy dollárban kérik el a vendégeiktől a szállásdíjat, általában a PayPal fizetési rendszert részesítik előnyben, mert a magyar bankok euró vagy dolláralapú számláin túl sokat veszítenének a magas számlavezetési és készpénzfelvételi költségei miatt.

Szerinte, aki reálisan tervezi az üzleti évét, egyébként is már euróban számolja a költségeit, mert a forint gyengülése évről évre 10 százalékot ront egy vállalkozás eredményességén, ha nem követi az árfolyammozgásokat.

Eddig kétarcú a szezon

Flesch Tamás úgy látja, hogy nagyon kétarcú a szezon. A balatoni, vagy más nyaralóhelyek melletti szállodák nem futnak rossz szezont, de vannak olyan hotelek, amelyek az előző évek belföldi vendégáradata után erősebb nyárra számítottak. „Azt nem gondoljuk, hogy a belföldi vendégek már az őszi-téli időszakra spórolnának, tartva az energiaköltségeik emelkedésétől. Igazából ez a szeptemberi, októberi előfoglaltságainkon sem érződik, de tartunk tőle, hogy sok lehet az utolsó pillanatos lemondás az emelkedő rezsik miatt” – foglalta össze a szállodák második féléves üzleti félelmeit Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke azt is megjegyezte, hogy a hotelek költségemelkedése továbbra is folyamatos. Kiemelte:

Aki most kötött új szerződést az energiaszolgáltatójával, előfordul, hogy az eddigi, havi 2 millió forintos helyett már 12 milliós földgázszámlával szembesül

Ilyen kiszámíthatatlan költségek mellett pedig ad hoc üzleti döntéseket kell hozni. Tudunk olyan hotelüzemeltetőről, aki azt tervezi, hogy az energiaköltségek miatt télire bezár, mert az ebben az időszakban amúgy is megcsappanó vendégszám miatt nem éri meg neki nyitva tartani” – adott képet egy másik furcsa piaci jelenségről Flesch Tamás. Hozzátette, hogy olyanról nagyobb hotelről azért még nem tud, amelyik a sokszorozódó energiaköltségek miatt tönkrement volna.

Schumicky Balázs, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke megjegyezte, hogy mivel a Balaton északi partján üzemeltet szállásadó helyeket, ő is érzi, hogy gyengébb az idei belföldi vendégforgalom, mint 2020-ban vagy 2021-ben volt.

A magyarok 400 forintos euró ellenére utaznak külföldre, más nemzetiségű vendégek pedig a bíztató tavasz után nem érkeznek olyan számban, mint, amire a turisztikai ágazat számított

– mondja Schumicky Balázs. 

Ő úgy látja, hogy a budapesti tavasz erős lett a külföldi vendégforgalom tekintetében az ukrán menekültek miatt, most pedig a Forma 1-es Magyar Nagydíjra és a Sziget Fesztiválra újra tele lesz Budapest külföldi vendégekkel. Az őszi-téli időszaktól viszont a magánszállásadók is tartanak, mert őket is érintik most már az emelkedő rezsiárak.

Duplázódó energiaszámla

Egy villanyfűtéssel és villanybojlerrel működő 50 négyzetméteres lakás áramszámlája a korábbi 40 ezer forintról akár 80-90 ezer forintra is emelkedhet, ezt pedig a szállásáremeléssel is, nehezebb már kigazdálkodni

– részletezte az Airbnb szektor helyzetét Schumicky Balázs. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a helyzet pozitívuma, hogy a magánszállásadók is elkezdtek azon gondolkodni, hogy a fűtés és hűtésrendszerek okosításával hogyan tudnak az energiaszámláikon spórolni.

Általánosságban elmondható, hogy bár nem rossz a külföldi vendégforgalom, de nagyon hiányoznak továbbra is a fővárosból az amerikai, dél-koreai és kínai turisták, nem beszélve a háború miatt elmaradó orosz vendégekről. A német turisták még érkeznek, de a költekezési kedvük alacsonyabb a megszokottnál, a magasabb otthoni energiaárak miatt elkezdtek előre spórolni. Sokan pedig az emelkedő üzemanyagárak vagy éppen a kaotikus repülési viszonyok és az emelkedő repülőjegyárak miatt nem vállalják a külföldi nyaralást, és inkább odahaza pihennek.

Nehezebb ősz

Flesch Tamás kiemelte: „augusztus végéig látjuk előre a számainkat. Erősen izgulunk, hogy mi lesz ősszel, mivel annyira megrövidült az előfoglalási ablak, hogy abból nem lehet következtetéseket levonni.

Szerinte sokkal nehezebb lehet az ősz, akár a tavalyinál is, mert egyszerre kell majd a növekvő energiaárakat menedzselni, az esetlegesen kevesebb vendéggel.

Arról nem is beszélve, hogy a felerősödő COVID-járvány is hozhat új kormányzati intézkedéseket az év vége felé, nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában – összegzett Flesch Tamás.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában