Már a piac sem hiszi el, hogy az infláció nem lesz tartós az eurózónában

Ezt olvasta már?

A piac által kiemelten figyelt, a hosszabb távú inflációs várakozásokat tükröző mutató (5 év múlva induló 5 éves átlagos inflációs swap hozama) még 1,3%-on állt az év elején, ma viszont elérte a jegybank középtávú céljának tekinthető 2%-os szintet.

A növekedést a várakozásban a Reuters értelmezése szerint az energiaárak emelkedése és az ellátási nehézségek okozták. A mutatót az Európai Központi Bank is figyeli, a várakozások ugyanis hatást gyakorolhatnak a valós inflációra is a felfokozott keresleten keresztül.

Szeptemberben 3,4%-on, tizenhárom éves csúcson állt az infláció az euróövezetben, amely jócskán meghaladja az EKB 2%-os célját. A jegybank épp a koronaválság idején tette rugalmassá az inflációs célszintet, és több esetben kijelentette, hogy a jelenlegi, átmenetinek nevezett inflációs folyamatra nem reagál szigorítással.

A jegybank emellett továbbra is valószínűtlennek tartja, hogy a 2023-ig terjedő inflációs horizonton megjelenne a 2%-os cél (noha a kiszivárgott információk szerint az EKB valójában már szintén erre számít). Az októberi inflációs adatot jövő héten teszi közzé az Eurostat, de a jegybank még előtte megtartja októberi kamatdöntő ülését. A jegybank többször hangsúlyozta, hogy a piac inflációs várakozása nincs összhangban az EKB előrejelzéseivel, alighanem ezt halljuk majd jövő csütörtökön is.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img