Majomhimlő: a meleg és biszexuális férfi közösségek tagjai egyelőre a leginkább veszélyeztetettek

Ezt olvasta már?

John Brooks, a CDC tisztviselője hangsúlyozta, hogy

szexuális irányultságtól függetlenül bárki elkaphatja a majomhimlőt szoros személyes kapcsolat révén. Az eddig világszerte érintettek között azonban felülreprezentáltak azok a férfiak, akik melegként vagy biszexuálisként azonosítják magukat.

Bár most nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg a majomhimlővel, ez nem jelenti azt, hogy a kockázat csak a meleg és biszexuális közösségre korlátozódik – hangsúlyozta a CNBC beszámolója szerint.

A majomhimlő nem szexuális úton terjedő betegség, amelyek általában ondóval vagy hüvelyi folyadékkal terjednek, de szexuális és intim érintkezéssel, valamint közös ágyneművel is átvihető. A vírus testnedvekkel és sebek érintkezésével terjed, mondta Brooks. Fontos, hogy az orvosok és az egyének tisztában legyenek a majomhimlővel kapcsolatos tünetekkel, különösen az anális vagy genitális elváltozásokkal, amelyek összetéveszthetők a herpesszel, a szifilissel vagy a bárányhimlővel – emelte ki.

Bárkinek, akinél kiütés vagy elváltozás jelenik meg a nemi szerve körül, a végbélnyílásán vagy bármely más olyan helyen, ahol korábban nem tapasztalt ilyet, teljes körűen ki kell vizsgálni – mondta Brooks.

Az Egyesült Államokban egy majomhimlős esetet erősítettek meg Massachusettsben, és négy ortopoxiás esetet New Yorkban, Floridában és Utahban – közölte Jennifer McQuiston, a CDC tisztviselője. Az állami laboratóriumok rendelkeznek olyan tesztekkel, amelyekkel azonosítani tudják az ortopoxiát, amelyekről feltételezhető, hogy majomhimlő, de ezeket el kell küldeni a CDC-nek Atlantába további elemzésre, hogy megerősítsék a diagnózist, mondta McQuiston.

Az Egyesült Államokban azonosított esetek egy enyhébb nyugat-afrikai törzstől származnak, mondta McQuiston. A legtöbb ember, aki elkapja a vírust, speciális kezelés nélkül két-négy hét alatt felépül – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában