Magyarország kihátrálna az Oroszország elleni szankciók mögül?

Ezt olvasta már?

“Az Európai Unió a szankciókat meghatározott időre hozta meg, ezért az őszi politikai szezon a szankciók értékeléséről is fog szólni. Hogyha magunkba nézünk, illetve körülnézünk a világban, akkor azt látjuk, hogy a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket” – írta Orbán Balázs a Facebookon szombaton, ami azt jelezheti, hogy Magyarország kormánya szerint a szankciók nem működnek.

“Európa térdre kényszerül a szankciós politika hatására elszabaduló energiaárak és a soha nem látott mértékű infláció miatt. (…) Ennek megfelelően sajnos nem az orosz energetikai szektor az, amely térdre kényszerül, hanem Európa. Ezt a politikát ezért át kell gondolni. Erről fog szólni a következő európai politikai szezon” – írta Orbán Balázs.

A szankciók a retorika fókuszában

Az Oroszország elleni szankciók kérdéséről kormányzati szinten Gulyás Gergely beszélt csütörtökön. A szerdai ülésén a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelte a kormány. Azt állapították meg, hogy egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete és az energiaárak miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki. Ebből egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Oroszország extraprofitra tesz szert – mondta Gulyás Gergely, amikor bejelentette, hogy az állami intézményekben 18 fok lesz, illetve 25%-kal csökkenteni kell a gázfogyasztást.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén csütörtökön mondta azt, hogy fél évvel a háború után 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben, ennek ellenére tapasztalható, hogy zajlik a háború és a úgy tűnik, hogy hosszú távon is velünk marad, mivel az oroszok meggyengítésére vonatkozó tervek nem jártak sikerrel. Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány.

Orbán Balázs ma ennél is messzebbre ment, és nemcsak arról beszélt, hogy a kormányzat szerint Európa a vesztese és Oroszország a nyertese a szankcióknak, hanem egyenesen a szankciók átgondolásáról beszélt, mert azok jobban fájnak Európának. Érdemes azonban megjegyezni, hogy amíg az EU gazdasága több mint 4%-kal nőtt az idei második negyedévben, addig az orosz gazdaság 4%-kal zuhant ugyanekkor.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában