Magyarország is visszavág Amerikának a felmondott egyezmény miatt

Ezt olvasta már?

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es kettős adóztatást kizáró egyezményét, miután Budapest úgy döntött, hogy megvétózza az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését.

Az USA bejelentésére rövid időn belül három miniszter is reagált.

  • Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az ok egyértelmű: Magyarország ellenáll a globális minimumadó bevezetésének, s az azzal járó adóemelésnek. A globális minimumadó bevezetése azt jelentené, hogy a magyarországi termelő vállalatok társasági adóterhelése gyakorlatilag a duplájára emelkedne. Ez magyar munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe – véli.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta szombaton, hogy az Egyesült Államok nyomást akar gyakorolni Magyarországra a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodás felmondásával, hogy változtassa meg álláspontját a globális minimumadóval kapcsolatban.
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélekedett vasárnap, hogy ez nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy Magyarország fogadja el a globális minimumadót. “Az Egyesült Államok elég nagy hatalom ahhoz, hogy ne ilyen kisstílű nyomásgyakorlást alkalmazzon” – fogalmazott Gulyás Gergely, aki elmondta, a 1979-es, most felmondandó megállapodás helyére lépő egyezményt már 2010-ben Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter aláírta amerikai kollégájával, de az amerikai törvényhozás még nem fogadta el.A miniszter azt mondta: a 2010-es megállapodás minden problémát orvosolna, de az amerikai kormány nyomásgyakorlásra kívánja használni ezt az ügyet. A most felmondandó egyezmény 2024 januárjáig hatályban marad, tehát az amerikaiak azt szeretnék elérni, hogy a következő másfél évben fogadjuk el a globális minimumadót, és akkor ők valószínűleg készek lennének ratifikálni a 2010-es megállapodást – mutatott rá Gulyás Gergely, aki megismételte: “elég kisstílű lépés ez egy nagyhatalomtól”.

Ezek után már nem meglepő, hogy a parlament Gazdasági Bizottságában is készülnek valamire a kormánypártok. A hétfőn esedékes bizottsági ülés napirendjén ugyanis 3. pontként szerepel

A Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslat.

A napirend szerint a bizottság dönt arról, hogy önálló indítványt nyújtanak be. A meghívóból az is kiderül, hogy ez a napirendi pont új javaslat és szombat este került a bizottság elé.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában