Magyarország élen jár Európában a rák elleni küzdelemben

Ezt olvasta már?

A házigazda dr. Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes volt, aki a teljes rendezvényt megtisztelte aktív közreműködésével – derült ki a konferenciáról az Országos Onkológiai Intézet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. 

A találkozón bemutatták az Európai Unió daganatellenes küzdelemmel kapcsolatos legfontosabb programjait.

A daganatellenes küzdelem fő célja

Az első fontos cél, hogy a tagállamokban épüljön ki a komprehenzív daganatellátó infrastruktúra. Ennek első, kiemelt lépése, hogy 2025-ig minden EU-tagállamban létesüljön legalább egy komprehenzív rákközpont. 

Magyarországon 2008-óta van nemzetközileg akkreditált komprehenzív rákközpont,

vagyis az Országos Onkológiai Intézet (OOI), tehát ezt a követelményt Magyarország eleve teljesíti. A további magyar onkológiai központok európai akkreditációjában az OOI jelentős szakmai támogatást tud biztosítani a többi magyar centrumnak, mivel az Európai Rákintézetek Szövetségének (OECI, Organisation of European Cancer Institutes) akkreditációs bizottságában több munkatársuk is vezető szerepet vállal.

Rákszűrés és megelőzés

A másik kiemelt téma a daganatok szűrése és korai felismerése volt. Az előadók hangsúlyozták, hogy a jelenleg már bevezetett emlő-, méhnyak- és vastagbélrákszűrések hatékonyságát, amennyire lehetséges tovább kell javítani, valamint további daganatokat kell bevonni a szűrések körébe. Első helyen a tüdődaganatok alacsony dózisú CT-n alapuló szűrése áll, valamint tovább kell haladni a prosztatarák- és egyes tagállamokban a gyomorrákszűrés megvalósításában.

A fenti törekvések a magyar Nemzeti Rákellenes Program célkitűzéseivel összhangban vannak, és az OOI szerint szakmai és népegészségügyi szempontból is olyan közös európai célokat fogalmaznak meg, amelyekben Magyarország egyrészt számos európai tagállam előtt jár, hiszen

  • rendelkezik európai szinten akkreditált országos hatáskörű, önálló komprehenzív onkológiai központtal,
  • és elindította tüdőrákszűrési implementációs programját.

A törekvések továbbvitele további közös munkát és társadalmi összefogást igényel a magyar kormányzattól, az onkológiai szakmai és betegszervezetektől is.

Az EU onkológiai témájú projektjeiben Magyarország részéről az Országos Onkológiai Intézet vesz részt, ennek megfelelően Magyarországot a rendezvényen prof. dr. Polgár Csaba, az OOI főigazgató főorvosa és dr. Lövey József, az OOI orvos igazgatója képviselte.

A számos jelentős előadó közül kiemelendő Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa, Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója és Matthias Schuppe a „Europe’s Beating Cancer Plan” program koordinátora. Képviseltették magukat a fontos szakmai szervezetek, mint az OECI (Európai Onkológiai Intézetek Szövetsége), az ECO (European Cancer Organization), valamint a betegszervezetek (ECPC, European Cancer Patient Coalition) is. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában