Magyar fejlesztésű eszköz segíti a kisállatok kísérleti klinikai vizsgálatát

Ezt olvasta már?

Magyar fejlesztésű PET-MRI képalkotó berendezés segíti a transzlációsmedicina-kutatásokat a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ- (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine, HCEMM) projekt részeként. A Semmelweis Egyetem és a Mediso Kft. együttműködésében egy óriási felbontású, nagy pontosságú PET-MRI képalkotó berendezés a kisállatok kísérleti klinikai vizsgálatát teszi lehetővé a következő három évben – írja az MTI.

A négyszázmillió forint értékű orvostechnikai eszközzel a hazai és nemzetközi kutatócsoportok rendkívül pontosan követhetik nyomon a kisállatokon folytatott kezelések hatékonyságát,

ezzel segítve a humánterápiák sikerét.

A berendezést, amelyet a Semmelweis Egyetemen (SE) működő HCEMM In Vivo Képalkotó Műszerközpontban üzemeltek be, a HCEMM több mint nyolcvan, valamint az SE több mint ezer kutatója használhatja napi munkája során.

A HCEMM-projekt közleményében azt írta, hogy a Semmelweis Egyetem egy európai szintű, csúcstechnológiával felszerelt molekuláris képalkotó laboratórium létrehozását, valamint a betegdiagnosztikát és betegterápiát is érintő, a daganatos és agyi betegségek kezelését lehetővé tévő kutatások folytatását tűzte ki célul. Ennek érdekében 2009-ben ipari-egyetemi együttműködést hozott létre a magyar tulajdonban lévő, biotechnológiai és orvostechnológiai eszközöket gyártó Mediso Kft.-vel.

(Borítókép: Shutterstock)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában