Lélektani határok szakadták át az USA-ban és Európában – felrobbanthatja a piacot a nem várt felismerés?

Ezt olvasta már?

Meredek emelkedés az USA-ban

Egyelőre semmi nem tudott megálljt parancsolni az amerikai kötvényhozamok emelkedésének. Az egyik legforgalmasabb lejáraton, a 10 éves kötvényen ezen a héten már 3% feletti hozamokat látunk, amellyel az idén már nagyjából 130 bázispontos növekedést könyvelhetünk el eddig. Ezt a szintet a 10 éves lejáratú kötvény hozama 2018 óta először vitte át, és a hozam meredek emelkedését jól illusztrálja, hogy a koronavírus-válságot követő jegybanki lazaság 2020-as hónapjaiban még 0,5% volt a tízéves hozam. Historikusak persze még mindig alacsonynak tekinthető a 3%, de ilyen gyors emelkedést rég láttunk, 2-ről 3%-ra történő, ennyire gyors emelkedésre egészen pontosan 2010 óta nem volt példa.

Az amerikai hozamok a tavalyi év utolsó hónapjai óta nőttek, és ami ennél aggasztóbb, hogy a hozamgörbe látványosan ellaposodott. Normál esetben a rövidebb lejáratú kötvények alacsonyabb hozamot fizetnek, a befektetési időtáv növekedésével ugyanis nőnek a kockázatok, ami némi felárat tesz indokolttá. Most viszont nem látunk ilyet: a két éves lejáratú kötvények hozama mindössze 0,35%-ponttal marad el a 10 évestől, a 10 éves és az 5 éves hozam között pedig mindössze 5 bázispont a különbség. A 30 éves kötvény pedig ebben a percben 14 bázispont prémiumot fizet a 10 éveshez képest, ami a befektetési időtávok közti 20 éves különbséget látva elhanyagolható. Az alábbi ábrán látszik a hozamok közti különbségek szűkülése.

A hozamgörbe laposodása azt jelenti, hogy a befektetők hosszabb távon a jelenlegihez hasonló, annál némileg alacsonyabb kamatokat áraznak. A piaci szereplők, akik most amerikai kötvényeket vásárolnak, arra számítanak, hogy a jegybanknak a jövőben valamiért kamatot kell csökkentenie, ez pedig legtöbbször a reálgazdasági lassulás miatt következik be. A lapos hozamgörbe tehát kifejezetten kedvezőtlen várakozásról árulkodik a reálgazdaság jövőjéről, vagyis a befektetők nem optimisták az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban.

Miről olvashatsz ebben a cikkben?

  • Hogyan alakultak a kötvényhozamok az USA-ban?
  • Miért gond az, hogy lapos a hozamgörbe?
  • Mi mozgatja a hozamokat?
  • Meddig tarthat az emelkedés?
  • Európában mi a helyzet?
  • Hogy lehet, hogy a japán hozamok nem nőttek?
  • Milyen hatása lesz a hozamok emelkedésének?

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában