Leállt a gázszállítás a lengyelek és a bolgárok felé, az Európai Bizottság elnöke szerint az oroszok zsarolják Európát

Ezt olvasta már?

A szolgáltató az idei év első három hónapjában a gáz több mint felét a Gazpromon keresztül importálta, de Varsó szerint “boldogulnak” az orosz gáz nélkül is, és máshonnan is be tudják szerezni a szükséges forrást. A lengyel energiaszolgáltató közölte, hogy földalatti gáztárolói csaknem 80 százalékban megteltek, és a nyár közeledtével a kereslet is alacsonyabb

Eközben Bulgária azt állítja, hogy az áprilisi gázszállításokért már teljes egészében fizetett, és a Gazpromot szerződésszegéssel vádolja.

Jelenleg a földgázt inkább politikai és gazdasági fegyverként használják a háborúban

– mondta Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter.

Hozzátette, hogy Bulgária követi az EU álláspontját, amely szerint az országok nem engednek az orosz követelésnek, hogy a gázért rubelben kezdjenek fizetni.

A fentiek alapján már érthető az az ugyancsak BBC által közölt hír is, ami szerint Vlagyimir Malinov, a bolgár gázhálózatot üzemeltető Bulgartransgaz ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: a gázszállítás rendben zajlik. Ez a cég nem a bolgár felhasználásra szánt gázzal kereskedik, hanem a tranzitgázzal, ez okozott is némi zavart elsőre a nemzetközi médiában.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában