Lassult Kína külkereskedelmi aktivitása a koronavírus-járvány miatt

Ezt olvasta már?

A kínai vámszolgálat szerdán közzétett adatai szerint a behozatal dollárban számolt értéke 0,1 százalékkal csökkent éves bázison. A kínai import ezzel 17 hónapja először esett vissza. Elemzők csupán a bővülés ütemének lassulására számítottak, 8,0 százalékos növekedést valószínűsítve az év első két hónapjában regisztrált, 15,5 százalékos emelkedés után. (Az év első két hónapjának adatait a kínai vámszolgálat összesítve teszi közzé annak érdekében, hogy ezzel kiküszöbölje a mozgó dátumú kínai holdújév miatti munkaszünet hatását. Idén az egy héten át tartó munkaszünet január 31-ével vette kezdetét.)

A kivitel dollárban számolt értéke 14,7 százalékkal nőtt márciusban éves összevetésben. A növekedés üteme ezzel ugyan meghaladta az elemzők által várt 13,0 százalékot, ám az elmúlt 15 hónap legalacsonyabb szintjére lassult. Utoljára 2020 októberében regisztráltak ennél gyengébb – 11,4 százalékos – bővülést. Az év első két hónapjában a kínai export még 16,3 százalékkal nőtt.

Az első negyedévben az import dollárban számolt értéke 9,6 százalékkal, az exporté pedig 15,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Kína ezzel az év első három hónapjában 162,94 milliárd dollár kereskedelmi többletet halmozott fel.

A dollárban denominált értékek alapján az első negyedévben Kína az Európai Unióba irányuló exportja 23,3 százalékkal nőtt, míg az onnan származó importja 4,5 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest. Január-márciusban Kína és az EU teljes külkereskedelmi forgalmának értéke elérte a 205,87 milliárd dollárt. Az Európai Unió ezzel Kína második legnagyobb kereskedelmi partnere volt az idei első negyedévben a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) után, maga mögött hagyva az Egyesült Államokat.

Kína Oroszországgal folytatott külkereskedelmi forgalmának értéke az első negyedévben 38,17 milliárd dollárra nőtt. Az Oroszországba irányuló kínai export 25,9 százalékkal, az onnan származó import  31,0 százalékkal nőtt január-márciusban éves összevetésben. Li Kuj-ven, a kínai vámszolgálat szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: Kína Oroszországgal és Ukrajnával folytatott külkereskedelmében egyaránt bővülést tartott fenn. Hozzátette: Kína a továbbiakban is a megszokott gazdasági és kereskedelmi együttműködés mellett tart ki más országokkal, beleértve Oroszországot és Ukrajnát is.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában