Koronavírus: tovább lazítanak a korlátozásokon Ausztriában

Ezt olvasta már?

A kórházakban és az idősotthonokban továbbra is kötelező a maszkviselés. Ausztriában legutóbb április közepén lazítottak nagyobb mértékben a járványellenes óvintézkedéseken a fertőzöttek csökkenő számára hivatkozva.    

Rauch és Edtstadler azzal indokolta a döntés ideiglenes jellegét, hogy a koronavírus-világjárvány még nem ért véget. A miniszterek szerint a jelenlegi csak egy “lélegzetvételnyi szünet”, és ősszel ismét szélesebb körben lehet szükség a maszkra. Minden forgatókönyv abból indul ki, hogy ősszel újabb óvintézkedésekre lehet szükség – hangsúlyozta Rauch.    

A hatóságok szakértői értékelések hatására nyár végéig meghosszabbították a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség felfüggesztését.    

Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter már március elején bejelentette, hogy egy szakértői bizottság javaslatára Ausztria június 1-jéig felfüggeszti az oltási kötelezettséget, mert az nem arányos az uralkodó omikron változat okozta járvány súlyosságával. Az országban ekkor 70 százalék körüli volt az átoltottság.    

Az alpesi köztársaságban február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírsággal is sújthatták azokat, akik megtagadták az oltás felvételét. A törvényt azonban egyelőre nem alkalmazták.

Címlapkép: Andrei Pungovschi/Bloomberg via Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában