Koronavírus Magyarországon: most kell szigorítani egy kicsit, hogy később ne kelljen nagyot

Ezt olvasta már?

“A koronavírus nagyobb bajt okozhat a szervezetben, mint amit jelenleg látunk”

Húsvéti akció a Portfolio-nál! Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért...

Veszprém megyében rekordra gyorsult a járvány és 9 másik megyénkben is magas fertőzéses számokat közöltek

Húsvéti akció a Portfolio-nál! Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért...

Bíróság elé állítják a volt portugál miniszterelnököt pénzmosás és okirathamisítás vádja miatt

Húsvéti akció a Portfolio-nál! Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért...

Koronavírus: magas magyar fertőzési számok, a harmadik hullámmal küszködik az egész világ

Hétfőtől ismét kinyithatnak a bevásárlóközpontok Szerbiában, a vendéglátóhelyek viszont továbbra sem szolgálhatnak ki zárt térben, csak kerthelyiségben, ha rendelkeznek ilyennel - erről döntött a...

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Napról napra kerül közelebb az a pillanat, amikor a gazdaság óriási bajba kerül. A koronavírusos betegek számának erőteljes emelkedése ugyanis azt mutatja, hogy a vírus újra az ország határain belül terjed, és habár sokan külföldről hozták be a betegséget, már valójában azok is fertőznek, akik idén nem is jártak az Adrián. Vasárnap olyan sok új fertőzöttet regisztráltak (292 fő), amire a koronavírus-járvány kitörése óta egyszer sem volt példa. Ráadásul nagyon valószínű, hogy a diagnosztizált betegeknél legalább tízszer több a valódi fertőzöttek száma, ha pedig az első hullámból indulunk ki (és azt feltételezzük, hogy a magyar járványügy hatékonysága nem változott), akkor 14-15-ször több fertőzött lehet, mint amennyit regisztrálnak.

Az elmúlt egy hét trendje azt mutatja, hogy a betegség egyre gyorsabban terjed, és az ország egyre több pontján alakulnak ki gócpontok. A járványügy a kontaktkutatásokkal igyekszik lefülelni a fertőzötteket, azonban ilyen esetszám mellett már nincs könnyű dolga. Vagyis mindössze egy-két hét alatt juthatott túl a vírus azon az időszakon, amikor még kontaktkutatásokkal még jól meg lehet fogni a terjedést. Ilyen esetszámok mellett azonban már egyre nagyobb az esélye annak, hogy elszabadul a járvány.

Éppen ezért különösen érdekes, hogy eddig mindössze a határok lezárását jelentette be a kormány. Ezzel az intézkedéssel meg lehet akadályozni, hogy külföldről hordják be a vírust az országba, ami lassíthatja a belföldi terjedést, azt azonban nem lehet megakadályozni, hogy az ország határain belül törjön utat magának a vírus. A vírus reprodukciós rátája már valószínűleg elérte azt a szintet, amikor enyhe belföldi korlátozó intézkedésekre is szükség lenne. Mégpedig azért, hogy el tudjuk kerülni a kifejezetten szigorú korlátozásokat.

Addig azonban, ameddig a kormányzat a tanárok és a szülők felelősségét hangsúlyozza a diákok egészségi állapotának ellenőrzése kapcsán, és nem kötelező lázmérést ír elő az iskola kapujában, addig igen komoly hátrányban vagyunk a vírussal vívott harcban. Addig, ameddig fertőzött gyerekek nagy eséllyel mehetnek be az iskolákba (koronavírusos vagy csak kicsit náthás?), ahol a közelmúltban kiadott és jelenleg érvényben lévő intézkedések gyakorlatilag egy fabatkák sem érnek, könnyen berobbanhat a vírus a közösségekben. Nem beszélve arról, hogy rengetegen érnek haza külföldi nyaralásból most is, akik teszt nélkül mehetnek iskolába/dolgozni a következő napokban.

Ideje lenne szigorítani a maszkviselést, ideje lenne elővenni az összes lázmérőt, ideje lenne bevezetni a látogatási tilalmakat egyes szociális és egészségügyi intézményekben. Ideje lenne kötelezően tesztelni az egészségügyi és az iskolai dolgozókat. Ideje lenne kőkemény – akár százezrekben mérhető – büntetést kiszabni azokra, akik nem veszik fel a maszkot vagy lehúzzák azt az orruk alá pl. az üzletekben, esetlegesen más járványügyi intézkedést tagadnak meg. A büntetés éppen eléggé elrettentő lehet ahhoz, hogy a vírustagadókkal ne kelljen szélmalomharcot vívni, hogy vegyék fel a maszkot.

Amennyire csak lehet, meg kell védeni a leginkább veszélyeztetett helyeket (idősotthonok és kórházak), és megelőzni a potenciális nagyobb gócpontok kialakulását (iskolák és óvodák). Előbbi esetében a hatékonyabb és célzott tesztelés lenne megfelelő eszköz. Utóbbi esetében pedig a gyors reagálás és regionális megközelítés. Ezzel elkerülhető a teljes iskolabezárás, ami azonnali gazdasági károkat okozna, és megelőzhető lenne, hogy újra előforduljon a tavaszi helyzet, vagyis az, hogy a koronavírus-fertőzések jó része a kórházi járványokban alakult ki.

A vírus terjedését most kell megállítani, mert saját példánkon tudjuk, hogy milyen gazdasági következményei vannak annak, ha drasztikus korlátozásokat kell érvénybe léptetni, és más országok példáján tudjuk, hogy milyen hatása van az egészségügyi rendszerre a vírus elszabadulásának. Jóllehet, ma még inkább a fiatalok körében terjed a betegség, de ne gondoljuk, hogy idővel nem adják át az időseknek különböző szabályok bevezetése nélkül.

A vírus terjedésének megállítása közös felelősség, azonban egyértelmű, hogy az egyes szereplőknek más és más eszközeik vannak ebben a harcban, és az állam hozhatja a leghatásosabb lépéseket. Olyan egyértelmű szabályok előírására, betartatására, és azok anyagi támogatására lenne szükség (főképp az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ellátásban), amellyel a következő hónapokban biztonságban érezhetik magukat a dolgozók a munkahelyeiken, biztonságban tudhatják a gyerekeiket az iskolákban, és biztonságban tudhatják akár a kórházban, akár idősotthonban lévő családtagjaikat egyaránt. Ha sikerülne rugalmassá tenni a szabályrendszert, akkor a vírus visszaszorulásával akár lazíthatni is lehetne. A kormány rendelkezik kényszerítő eszközzel, pénzzel, és infrastruktúrával, így nem véletlen, hogy a lakosság és a vállalatok a kormánytól várják a szabályokat és azok betartatását. Ezen felül pedig a kormány példamutatással is elől járhat, például azzal, ha a kabinet tagjai is maszkot viselnek.

Az első hullámban a társadalom bizonyította, hogy együtt tud élni szigorú korlátozó intézkedésekkel is, és most is képes lenne együtt élni a korábbinál kevésbé szigorú, kissé kényelmetlen, de a vírus terjedését lassító intézkedésekkel. Ideje bevezetni ezeket, hogy ne kelljen később még nagyobb áldozatot hozni!

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Koronavírus: gyorsan terjed a betegség a világon

Ukrajnában vasárnapra mintegy 12 ezer, a megelőző napihoz képest csaknem 5400-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban általában az az oka,...

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Maradékmentésből jeles – teszteltük, mit tud a Munch

Az összes húsvéti recept Perfekt ünnepi főfogás húsvétkor Green Kitchen Bulgurból...

Nem cukrászda, hanem sütibolt, de annak tökéletes! Megnyitott A Sütis!

Cukormentes Megérkezett az alakbarát, mégis zseniálisan finom sajttorta! A legjobb kalácsok ...

7 nap 7 recept – válogatás a legújabb receptjeinkből

Az összes húsvéti recept Egy kis olasz, húsvéti gasztrokalandozás Az összes húsvéti recept ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -