Koronavírus: magyarok százai halhatnak meg naponta, ha valóra válik ez a forgatókönyv

Ezt olvasta már?

A virológus szerint az iskolák bezárása tökéletes zárás lenne, amelynél többet nem tudunk tenni

Rusvai az RTL Híradónak nyilatkozva mondta el, hogy az iskolák nyitvatartása a járvány szempontjából csak azért jelent veszélyt, mert ott sok ember fordul meg,...

Szlávik: egyre több olyan fertőzött kerül kórházba, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt

Szlávik János szerint Magyarországon úgy kezdődött el a harmadik hullám, hogy a második véget sem ért, és már itt is terjednek a koronavírus mutáns...

Nem érted, miért tarolta le a koronavírus Magyarországot, és miért fogja újra? Pont azért, mert nem érted

A tavaly tavaszi első hullám után azt hihettük egy pillanatra, hogy sikerült jelentős emberáldozatok nélkül megúszni a járványt, de aztán az őszi hullám emlékeztetett...

Itt vannak az új cseh korlátozások: senki sem hagyhatja el a lakókörzetét

A hétfőn életbe lépő, egyelőre három hétre meghirdetett újabb korlátozások értelmében a kormány korlátozza az emberek mozgását: elengedhetetlen utazásoktól eltekintve senki sem hagyhatja majd...

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nem lehet előre tudni, hogy hány magyar kapja el a koronavírust, hányan kerülnek lélegeztetőgépre és hányan halnak meg. Ez nagyban függ attól, hogy a kormány milyen korlátozó lépéseket alkalmaz, és az emberek mennyire tartják be ezeket. Az első ilyen lépés volt a határzár, jött az idősotthonok és kórházak látogatási tilalma, majd az este 11 órai zárás a szórakozó- és vendéglátóhelyeken. A lehetőségek tárháza széles, azonban most úgy tűnik, hogy a világ minden táján igyekeznének szelektív intézkedésekkel átvészelni a téli időszakot, hogy a gazdaság ne szenvedjen el olyan nagy károkat, mint amilyet az idei első félévben.

A járvány fokozatos terjedésének forgatókönyvével számol Orbán Viktor miniszterelnök is, aki az elmúlt napokban többször is beszélt egy forgatókönyvről, amely szerint akár 200 ezer fertőzött is lehet, és 800-1000 lélegeztetőgép is működhet egyszerre. Jelenleg hivatalosan 25 ezer (aktív) fertőzött van az országban, miközben 80 körüli a lélegeztetettek száma, és naponta 15-24 között mozog az elhunytaké.

A miniszterelnök által ismertetett prognózis szerint tízszer annyian lehetnek lélegeztetőgépen a járvány csúcspontján, mint jelenleg. A következő hetekben tehát egyre több kórházban ápoltat és lélegeztetettet láthatunk majd, ha nem szorul vissza a járvány. A kormány tehát úgy tűnik, hogy alapvetően azzal kalkulál, hogy erőteljesebben igénybe veszi az egészségügyi ellátórendszert a koronavírus-járvány. Ez azonban azt is jelenti, hogy nagyon jelentősen meg fog ugrani a halálozások száma is az országban.

Megnéztük, hogy 800 lélegeztetett eléréséig hogyan alakulnak a halálozások. Feltételeztük, hogy a járvány terjedésével párhuzamosan egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, illetve megnéztük, hogyan alakultak az elmúlt hetek halálozási mintái, amelyet kivetítettünk a következő időszakra. Azt feltételeztük, hogy csak egyetlen pillanatra lesz 800 lélegeztetett. Azzal számolunk, hogy mindenki megfelelő időben egészségügyi ellátást kap, és az egészségügyi személyzetnek nem jelent gondot ez a jelentősen megemelkedő terhelés, vagyis ugyanolyan színvonalon tudnak gyógyítani 800 lélegeztetettet, mint most a 80-at.

  • Számításaink szerint a legkedvezőbb forgatókönyv esetén 3700 fő hal meg koronavírussal összefüggésben addig, amíg a lélegeztetettek száma eléri a 800 főt, ehhez azonban minden nap úgy kellene alakulnia a halálozásoknak, mint ahogy az eddigi legkedvezőbb napokon.
  • A leginkább kedvezőtlen forgatókönyv esetén több mint 11 ezer halálos áldozata lenne a járványnak a 800 lélegeztetettig eltelt idő alatt, amennyiben ahhoz hasonló lenne a halálozási minta, mint amit az eddigi, kedvezőtlenebb napokon láthattunk.

A napi halálozások száma az alábbiak szerint alakulhat, ahogy egyre többen kerülnek gépre:

A kumulált halálozások számát pedig ez a grafikon mutatja meg:

Ezt követően pedig attól függ az elhunytak számának alakulása, hogy meddig marad 800 fő közelében az egyszerre lélegeztetettek száma (mennyi az új fertőzött ezt követően, hányan kerülnek kórházba és közülük hányan lélegeztetőgépre), vagyis miképpen alakul a járványgörbe.

Ahogy a fenti ábrán látható, egy akkora méterű járvány, ami 800 lélegeztetett fennmaradását implikálná, a modell szerint ezeken a napokon 80-240 között szóródhat a napi halálos áldozatok száma.

Könnyen elképzelhető viszont, hogy nem fogunk eljutni a 800 lélegeztetettig és a százas nagyságrendű napi halálozásig, mert ha a járvány a mostaninál sokkal nagyobb lesz, akkor nem nehéz elképzelni, hogy a kormány szigorúbb korlátozó intézkedéseket rendel el. 

Disclaimer: a fent bemutatott modell NEM előrejelzés a járvány és a halálozás várható alakulására, hanem egy adott feltétel rögzítése melletti szimuláció. Természetesen – ahogy a cikkünk elején jeleztük – a járvány lefutása a korlátozások mértékétől, illetve az emberek fegyelmezettségétől függően alakul majd.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Csúcsterhelésre készülnek a kórzázak

A napilap kórházi vezetőkkel beszélt, akik elmondták: a műtőket, s azzal a nemrég újraindított egynapos ellátásokat is leállították, betegeket nem küldenek haza, csak újakat...

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Levesek és főzelékek Az erőleves gyógyír testnek és léleknek, céklás verzióban különösen Levesek és főzelékek...

Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Megúszós sütik Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok Brutális fogások Jobb,...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -