Koronavírus: küszöbön a harmadik hullám, megjelentek a védettségi igazolvány részletei

Ezt olvasta már?

Ukrajnában ismét tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra több mint ötezer, a megelőző napinál mintegy négyszázzal több új beteget jegyeztek fel, és ezúttal is sokan kerültek kórházba. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5182 új esettel 1 268 049-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 111 áldozattal 24 285-re. Eddig 1 112 299-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hatezren, az aktív betegek száma így mintegy ezerrel 131 465-re csökkent. Előző nap ismét viszonylag sok, 1889 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, a megelőző napon kétezren. A legtöbb új beteget, 668-at az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy televíziós műsorban kijelentette, hogy kész beoltatni magát bármelyik koronavírus elleni vakcinával, amelyet bejegyeznek Ukrajnában. Szavai szerint csak olyat jegyeznek be, amely veszélytelen és hatékony. A héten az ukrán kormány határozatot hozott, amelyben megtiltotta mindenfajta, Oroszországban kifejlesztett vagy gyártott koronavírus elleni vakcina és más immunbiológiai gyógyszer bejegyzését, illetve használatát Ukrajna területén. A tárcavezető ismételten kijelentette: Ukrajnában senkit sem fognak kötelezni arra, hogy beoltassa magát. Hozzáfűzte, hogy ez ugyanakkor “morális kérdés”. Ha valaki például, a munkája során sokakkal kerül kapcsolatba, és nincs beoltva, akkor sokakat veszélyeztet.

Kirillo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője ugyanebben a tévéműsorban hangsúlyozta, hogy már teljes mértékben kidolgozták az Ukrajnába érkező oltóanyagok tárolásának és a régiókba történő kiszállításának logisztikai tervét az oltási kampány első két szakaszára. Az UNIAN ukrán hírügynökség hozzáfűzte, hogy az oltási kampány első szakaszát nagyjából egy hét múlva tervezik elkezdeni – amint megérkezik az első vakcinaszállítmány az országba -, húsz napig fog tartani, és elsőként egészségügyi alkalmazottakat oltanak be. Jelenleg Ukrajna a Pfizertől vár oltóanyag-szállítmányt, illetve az AstraZeneca és a Novavax által kifejlesztett vakcinákra vár.

(MTI)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában