Koronavírus: Kelet-Európa a járvány új gócpontja

Ezt olvasta már?

A hírügynökség cikke emlékeztet arra, hogy a kelet-európai térség országaiban a legalacsonyabb az átoltottság az öreg kontinensen. A lakosság kevesebb mint fele kapta csak meg legalább az egyik oltását.

A térségen belül az élen Litvánia áll 67%-os átoltottságával, Ukrajna pedig az utolsó helyen tartózkodik 19%-os arányszámával, Magyarország a második a sorban 62%-os átoltottságával.

Az új fertőzések száma a térségben stabil emelkedést mutat és már elérte a 83 700 esetet a napi átlagos szám. Ez a legmagasabb érték tavaly november óta a Reuters adatai szerint. Habár csak a világ lakosságának a 4%-a él ebben a régióban,

mára a világban koronavírussal újonnan regisztrált esetek 20%-áért felel.

Két nappal ezelőtt a Financial Times is külön nagyanyagot szentelt a régiós fertőzési adatoknak, Románia esetére fókuszálva.

A Reuters gyűjtése szerint a vírusfertőzéssel összefüggő halálozások 7 napos mozgóátlaga tekintetében a világ 5 legrosszabbul álló országából 3 a térségből került ki most épp: Oroszország, Ukrajna és Románia.

A járvány terjedéséhez leginkább – a gyengébben álló oltási programokon túl – az járul hozzá, hogy a hideg idő és a korlátozások feloldása miatt egyre több ember gyűlik össze zárt térben.

A térségben regisztrált napi esetek 40%-át Oroszországból jelentették, itt már minden 5. percben 120 embert azonosítanak fertőzőttként. Az ország egészségügyi rendszere rendkívüli terhelést él át, sorozatban a negyedik napja jelentettek rekord mértékű halálozást.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img