Koronavírus: enyhül a nyomás Anglián

Ezt olvasta már?

Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken bemutatott heti felmérése szerint Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56 millió lakosú országrészében – a november 28-án zárult egy hétben 521 300 volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy minden 105 angliai lakos közül egy volt koronavírus-fertőzött a vizsgált időszakban. Ez jelentős csökkenés, egy héttel korábban ugyanis átlagosan 85 angliai lakos közül volt egy fertőzött.

Pénteki beszámolójában az ONS közölte: számítási módszertana arra vall, hogy a legutóbbi vizsgált időszakban tízezer lakosonként naponta 4,71 új koronavírus-fertőzés történt Angliában az egy héttel korábbi 7,14, a két héttel korábbi 8,38 és a három héttel korábbi felmérésben kimutatott 9,52 helyett.

Ez azt jelenti, hogy az őszi felfutás korábbi heteiben mért, hosszabb ideig viszonylag stabilan 50-52 ezer között mozgó napi új fertőzésszámról 25 700-ra csökkent a naponta bekövetkező új angliai koronavírus-fertőződések száma a november 28-án zárult egyheti időszakban.

A statisztikai hivatal más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben, az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban.

Az egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint az elmúlt hét napban 100 857 új fertőzést mutattak ki koronavírus-szűrésekkel országszerte, 20 449-cel, 16,9 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) pénteken ismertetett új számításai szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában 0,8-1 közé csökkent az előző héten mért 0,9-1 közötti becslési sávról.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A SAGE számítási módszertana szerint a 0,8-1 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy az új koronavírus-fertőzések száma naponta átlagosan 1-3 százalék közötti ütemben csökken.

Az Egyesült Királyságban a jövő héten megkezdődik a koronavírus elleni oltási kampány a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kifejlesztett vakcinájával, amelyet a brit gyógyszerfelügyelet e héten hagyott jóvá.

Jonathan Van-Tam angol tisztifőorvos-helyettes legutóbbi nyilatkozata szerint ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai “nagyon nagy számban” megkapják a koronavírus elleni vakcinát, és ha az oltóanyag valóban nagyon hatékonynak bizonyul, akkor a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában