Koronavírus: egyre súlyosabb a magyar járványhelyzet, több településen növekedni fog a fertőzés

Ezt olvasta már?

Ragályosabb és cselesebb a dél-afrikai koronavírus mutáns, amely Magyarországra is megérkezett

A mutáns felfedezése A dél-afrikai mutáns néven emlegetett, hivatalos nevén B.1.351 vagy 501Y.V2 variánst Dél-Afrikában fedezték fel először, a Nelson Mandela-öbölben. A dél-afrikai kutatók...

Újabb jó hír Kínából: a vártnál erősebb a külkereskedelem

A kínai vámszolgálat vasárnap közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 60,6 százalékkal nőtt január-februárban éves összehasonlításban. Elemzők jóval mérsékeltebb, 38,9 százalékos bővülést...

Súlyos a helyzet a magyar kórházakban, megkezdődött a rezidensek bevonása

A közleményben kiemelték: a koronavírus-járvány harmadik hullámával egyre több a kórházi ellátást igénylő beteg és egyre nagyobb a terhelés a kórházakon. A betegellátás és...

Semmit nem ér a pénz a hiperinflációval sújtotta országban, új bankjegyeket vezetnek be

Szinte már semmit nem ér a venezuelaiak pénze, olyan hiperinfláció sújtja Venezuelát, az állampolgárok kénytelenek amerikai dollárban intézni a mindennapi tranzakciókat. Az ország jegybankja...

Péntek éjszakától szigorúbb járványügyi korlátozásokat vezetnek a spanyol fővárosban és kilenc környező városban annak ellenére, hogy az erről szóló miniszteri rendelet miatt bírósághoz fordult a madridi tartományi autonóm kormány.    

Enrique Ruiz Escudero, a régió egészségügyi tanácsosa sajtótájékoztatón ismertette, hogy este 22 órától lépnek életbe a korlátozások a tartomány azon városaiban, ahol százezer lakosonként legkevesebb ötszáz koronavírus-fertőzést jelentenek, az elvégzett tesztek több mint 10 százaléka lesz pozitív, valamint az intenzív osztályok telítettsége tartományi szinten meghaladja a 35 százalékot.

Az érintett városok: Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles és Parla.

Területükön összesen mintegy 4,8 millióan élnek, vagyis a tartomány lakosságának mintegy 72 százaléka.

A felsorolt városokba csak olyan meghatározott indokkal lehet be- illetve kijutni, mint például munkavégzés, oktatás, orvosi ellátás. A kereskedelmi és vendéglátó egységek a befogadóképesség feléig fogadhatnak vásárlókat, vendégeket, továbbá rövidített nyitvatartással működhetnek.

A szabad mozgás korlátozásának bevezetését minden esetben bíróságnak kell jóváhagynia, így amíg ez nem születik meg, a hatóságok csupán tájékoztatnak az ellenőrzések során, de nem büntetnek.

Enrique Ruiz Escudero a korlátozásokat előíró miniszteri rendelet számos ellentmondására hívta fel a figyelmet. Például arra, hogy a fővárosban található nemzetközi repülőtérre, illetve a vasútállomásokra nem terjednek ki a megszorítások, így például külföldről gond nélkül be lehet utazni. Hozzátette: az elmúlt hónapokban többször kérték a központi kormányt a reptéri ellenőrzések szigorítására, eddig eredménytelenül.

Enrique López, a tartományi kormány igazságügyi tanácsosa beszámolt róla, hogy pénteken fellebbezést nyújtottak be az illetékes központi büntetőbírósághoz a korlátozásokat elrendelő jogszabály ellen, kérve annak felfüggesztését. Hangsúlyozta: a régió vezetése a rendelkezést semmisnek tartja, mert nem konszenzussal fogadta el a tartományközi tanács, ám amíg a bíróság nem tisztázza a helyzetet, “nem tehetnek mást”, mint engedelmeskednek a jogszabálynak.

A politikus kifejtette: az autonóm kormány másfél hete bevezetett részleges járványügyi korlátozásait hatékonyabbnak tartja mint a központi kormány általános rendelkezéseit, amelyek ráadásul jelentős mértékű kárt okoznak a térség gazdaságának.

Mindkét tanácsos azt kérte a madridiaktól, hogy a körülményektől függetlenül tartsák be az érvénybe lépő szabályokat.

A szocialista spanyol központi kormány és a konzervatív madridi autonóm kormány szeptember 21-én állapodott meg arról, hogy közös járványügyi munkacsoport felállításával keresi a megoldást az ország többi régiójához képest kiugró esetszámokat mutató térségben. Miután a központi kormány nem tartotta elég szigorúnak és hatékonynak a helyi vezetés által elfogadott intézkedéseit, javaslatot tett egységes járványügyi kritériumok alkalmazására a százezer lakos feletti városokban.

A javaslatot a 17 tartomány és két észak-afrikai exlávé közül 13 támogatta, egy tartózkodott, öten pedig elutasították a tartományközi egészségügyi tanács szerdai ülésén. A madridi autonóm kormány szerint a tanács működési szabályzata konszenzushoz köti a döntések elfogadását, így az jogilag érvénytelen.

Az elfogadott rendelkezés jelenleg kizárólag a madridi régiót érinti. Az szaktárca adatai szerint az országban regisztrált esetek negyven százalékát itt szűrik ki.

(MTI)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Szigorúbb korlátozásokra figyelmeztet a norvég miniszterelnök a harmadik hullám miatt

A Reuters tudósítása emlékeztet rá, hogy Európa egyik legkevésbé fertőzött országáról van szó, ahol a harmadik járványhullám kibontakozásának jelei látszanak, miután a fővárosi régióban...

A Balatonon nyit éttermet a Michelin-csillagos Costes volt séfje

Adj egy pacs(n)it! Cukormentes Csiga-biga, gyere ki Régóta nem hallottunk...

Hulladékmentes vendéglátás a Covid alatt: lehetetlen vagy létezik?

A legjobb reggelik Kísértetiesen hasonlít az avokádókrémre Brutális fogások Tunkolnivalóan szaftos...

Frissen gyúrt házi tészta, ropogós pizza: ilyen a LegyenAz. | Street Kitchen

Green Kitchen A maradék pöri újjászületik! Vegetáriánus ételek Egyszerűen nem lehet...

A Tunki-tunki sokkal több, mint egy nagyon szerethető magyar vállalkozás

A kakaós csiga önmagában is elég brutál A pirult sajt, a fokhagymás olaj, a ropogós...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -