Koronavírus: Bulgária lazított, Lengyelország is készülhet valamire a héten

Ezt olvasta már?

A spanyol vállalatok bevételeiből hetente 1,8 milliárd euró esne ki egy, a tavaszihoz hasonló újabb országos zárlat elrendelésének esetén, ennek 60 százaléka a kis- és középvállalkozásokra jutna – derült ki a spanyol kis- és középvállalkozások szövetségének (CEPYME) tanulmányából, amelynek megállapításait hétfőn ismertették.

Mintegy 480 ezer munkahely kerülne veszélybe, ha Spanyolországban olyan szigorú intézkedéseket vezetnének be a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezésére, mint március-júniusban, amikor a spanyolok otthonmaradásra kényszerültek, és a nem létfontosságú vállalatok túlnyomó többsége felfüggesztette a működést.

Nagy-Britanniától, Franciaországtól Németországtól és több más európai államtól eltérően a spanyol kormány tavaly ősszel és idén is tartózkodott attól, hogy országos szinten zárlatot rendeljen el, pedig a dél-európai országban a járványnak már a harmadik hulláma indult el hat héttel ezelőtt.

Bár október 25-e óta ismét szükségállapot van érvényben az országban, a regionális hatóságok döntenek a járvány elleni védekezés konkrét lépéseiről. A tartományok az egészségügyi adatoktól függően hol szigorítanak, hol enyhítenek a szabályokon, amelyek leginkább a kereskedelmi és vendéglátóegységek nyitva tartását, befogadóképességét, valamint az emberek szabad mozgását korlátozzák. A madridi régió a héten elkezdi enyhíteni a korlátozásokat, de Spanyolország többi részén újabb szigorításokra készülnek, mivel a kimutatott fertőzések napi száma rekordmagasba emelkedett, és egyre nő a nyomás az egészségügyi rendszeren.

A CEPYME becslései szerint a tavalyi utolsó hónapokban a különböző regionális intézkedések hetente mintegy 1,2 milliárd eurójába kerültek a vállalatoknak, a legsúlyosabb helyzetbe az építőipar, a vendéglátás és a kiskereskedelem került. A gazdaság teljesítményének csökkenése miatt több mint négyéves csúcsra, 3,89 millióra emelkedett a munkanélküliek száma decemberben, ami 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Mintegy 755 ezer munkavállaló, akiket a válság alatt elbocsátottak volna, az államilag támogatott állásmegtartási rendszernek köszönheti állását.

Julian Perez, a tanulmány szerzője szerint nehéz kiszámítani, hogy hány céget számolnak majd fel.

A CEPYME azt szorgalmazza, hogy szélesítsék ki az állami támogatást és célzottabban figyeljenek a nehéz helyzetbe került vállalkozásokra.

Spanyolországban eddig több mint 2,8 millió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, és a Covid-19 betegség szövődményeinek következtében pedig több mint 58 ezer ember halt meg. A spanyol kormány reményei szerint a nyár végére a lakosság 70 százaléka megkapja a védőoltást.

(MTI)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img