Koronavírus: a tavaszi útra lépett Európa, sorra szigorítanak az országok

Ezt olvasta már?

Már több mint másfélmillió magyar esett át a koronavírus-fertőzésen

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is. A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági...

A csecsemők és a kisgyerekek sokkal okosabbak, mint azt gondolnánk

A babák már tizennégy hónapos korban használják a logikai következtetések egyik alapvető formáját, sőt ami különösen meglepő, az így szerzett tudást be is tudják...

Érkezik az ország rágcsálótérképe

A poloskatérkép után, amelyről az Index.hu is beszámolt, most az első országos rágcsálótérkép elkészítésébe fogott a Sokk a rovar Facebook-oldal, ahol már több mint 14 ezren...

Kijárási tilalom: látványos adatok jelentek meg Magyarországról

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is. A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági...

Moszkva számára elfogadhatatlan az olyan rendkívüli intézkedések bevezetése, mint a kijárási tilalom, a városba való beutazás lezárása, vagy csaknem az összes vállalat leállítása – írta hétfő blogbejegyzésében Szergej Szobjanyin polgármester, miközben Oroszországban csaknem 16 ezerrel újabb rekordot döntött meg az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzöttek száma.

Szobjanyin szerint az optimális megoldás a középutat megkeresni a város teljes lezárása és a korlátozásokról való lemondás között. A polgármester az állította, hogy az eddig bevezetett óvintézkedések segítségével sikerült kézben tartani a járványhelyzetet.

Rámutatott: a fővárosban több mint egymillió embernek kellett távmunkára átállnia. Emellett mintegy 2,1 millió 65 év feletti lakosnak és 700 ezer krónikus betegnek kell otthon maradnia, egy szintén több mint 700 ezres csoport mellett, amely három év alatti, óvodába nem járó gyerekekből és anyjaikból áll. Emellett mintegy másfél millióan átestek már a Covid-19-betegségen, így a város lakóinak fele otthon ül, vagy már nem veszélyeztetett.

Hétfőtől a fővárosi metró összes állomásán és a felszíni közlekedési eszközökön is a rendőrség bevonásával ellenőrzik a maszk- és  kesztyűviselési előírások betartását. Szobjanyin szerint a közösségi közlekedést igénybe vevő emberek száma 40 százalékkal napi 7-ről 4,2 millióra csökkent, aminek nyomán a fertőzésszám csökkenése várható.

A polgármester bejelentette, hogy a Moszkva autókereskedelmi központ és a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH) területén hétfőn ideiglenes kórházat nyitottak meg a Covid-19-betegek ápolására, összesen mintegy 3,5 ezer férőhellyel. Közölte, hogy a fővárosban naponta átlagosan 1000-1250 embert szállítanak kórházba új koronavírusos fertőzéssel.

Moszkvában a TASZSZ szerint több mint 15 ezres az új koronavírusos betegek kezelésére alkalmas ágyállomány. A fővárost körülvevő Moszkva megyében egyébként szerdától betiltják a sportrendezvényeket, és bezárják a múzeumokat.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 982-vel 1 415 316-ra emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, a reprodukciós ráta 1,1, az új esetek 26,2 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 10 475-tel 315 046-ra nőtt. A halálos áldozatoké 179-cel 24 366-ra, a felépülteké pedig 5328-cal 1 075 904-re emelkedett.

Moszkvában a kimutatott fertőzések száma 5376-tal 367 629-re, a haláleseteké 51-gyel 6009-re, a gyógyulásoké pedig 1767-tel 275 648-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 54,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 449 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 311 167 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,1 millió), India (7,5 millió) és Brazília (5,2 millió) után. Jelena Jezslova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) helyettes vezetője egy hétfői moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy az ország a 100 ezer főre eső megbetegedések tekintetében a 43., a halálozásokéban pedig a 105. a világon.

(MTI)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Koronavírus: még két hétig igényelhető az ágazati bértámogatás

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is. A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -