Koronavírus: a tavaszi útra lépett Európa, sorra szigorítanak az országok

Ezt olvasta már?

Koronavírus: az indiai tripla mutánstól tarthat a világ

Több mint 43 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Bosznia-Hercegovinába a védőoltások méltányos elosztására létrehozott Covax-program keretein belül - közölte a szarajevói sajtó kedden. A 43...

Olasz tanulmány: legalább nyolc hónapig maradnak meg a koronavírus-antitestek az emberi szervezetben

A semlegesítő antitestek olyan ellenanyagok, amelyek a vírus (vagy más kórokozók) sejtjét bénítják meg, semlegesítik a hatásukat és blokkolják a fertőzést. A semlegesítő antitestek...

Sohasem volt még ilyen magas a szén-dioxid-kvóták ára, és ez még csak a kezdet

Rekordáron a szén-dioxid-kvóták Sohasem volt még ilyen magas a szén-dioxid-kvóták ára az Európai Unióban, amely a napokban már 50 euró / tonna fölé kúszott,...

A szovjetek majdnem feltalálták az internetet 1970-ben

A briliáns szovjet kibernetikus, Viktor Gluskov már az ötvenes években megalkotott egy számítógépes tervezési rendszert, ha sikerült volna megvalósítania, most őt ünnepelnénk az internet...

Moszkva számára elfogadhatatlan az olyan rendkívüli intézkedések bevezetése, mint a kijárási tilalom, a városba való beutazás lezárása, vagy csaknem az összes vállalat leállítása – írta hétfő blogbejegyzésében Szergej Szobjanyin polgármester, miközben Oroszországban csaknem 16 ezerrel újabb rekordot döntött meg az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzöttek száma.

Szobjanyin szerint az optimális megoldás a középutat megkeresni a város teljes lezárása és a korlátozásokról való lemondás között. A polgármester az állította, hogy az eddig bevezetett óvintézkedések segítségével sikerült kézben tartani a járványhelyzetet.

Rámutatott: a fővárosban több mint egymillió embernek kellett távmunkára átállnia. Emellett mintegy 2,1 millió 65 év feletti lakosnak és 700 ezer krónikus betegnek kell otthon maradnia, egy szintén több mint 700 ezres csoport mellett, amely három év alatti, óvodába nem járó gyerekekből és anyjaikból áll. Emellett mintegy másfél millióan átestek már a Covid-19-betegségen, így a város lakóinak fele otthon ül, vagy már nem veszélyeztetett.

Hétfőtől a fővárosi metró összes állomásán és a felszíni közlekedési eszközökön is a rendőrség bevonásával ellenőrzik a maszk- és  kesztyűviselési előírások betartását. Szobjanyin szerint a közösségi közlekedést igénybe vevő emberek száma 40 százalékkal napi 7-ről 4,2 millióra csökkent, aminek nyomán a fertőzésszám csökkenése várható.

A polgármester bejelentette, hogy a Moszkva autókereskedelmi központ és a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH) területén hétfőn ideiglenes kórházat nyitottak meg a Covid-19-betegek ápolására, összesen mintegy 3,5 ezer férőhellyel. Közölte, hogy a fővárosban naponta átlagosan 1000-1250 embert szállítanak kórházba új koronavírusos fertőzéssel.

Moszkvában a TASZSZ szerint több mint 15 ezres az új koronavírusos betegek kezelésére alkalmas ágyállomány. A fővárost körülvevő Moszkva megyében egyébként szerdától betiltják a sportrendezvényeket, és bezárják a múzeumokat.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 982-vel 1 415 316-ra emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, a reprodukciós ráta 1,1, az új esetek 26,2 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 10 475-tel 315 046-ra nőtt. A halálos áldozatoké 179-cel 24 366-ra, a felépülteké pedig 5328-cal 1 075 904-re emelkedett.

Moszkvában a kimutatott fertőzések száma 5376-tal 367 629-re, a haláleseteké 51-gyel 6009-re, a gyógyulásoké pedig 1767-tel 275 648-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 54,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 449 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 311 167 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,1 millió), India (7,5 millió) és Brazília (5,2 millió) után. Jelena Jezslova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) helyettes vezetője egy hétfői moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy az ország a 100 ezer főre eső megbetegedések tekintetében a 43., a halálozásokéban pedig a 105. a világon.

(MTI)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Egyre többet fogunk hallani a szén-dioxid-kvótákról, bemutatjuk hogyan működnek

A szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos cikksorozatunk első részében bemutatjuk az egyes nagyobb szennyezők által tett klímasemlegességi vállalásokat, illetve az EU Kibocsátás-Kereskedelmi rendszerének (EU ETS) alapvető működését....

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -