Környezetbaráttá válnak a tehenek, ha hínárt esznek

Ezt olvasta már?

Nyolcvankét százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak öt hónapon át – derült ki egy új tanulmányból, amelyet az MTI ismertetett. 

A Plos One című folyóiratban publikált kutatás egy olyan, korábbi vizsgálatra épült, amely azt mutatta, hogy a hínár képes csökkenteni a tehenek metánkibocsátását rövid távon. Ehhez képest most már arra is bizonyítékot szereztek,

hogy a hínárral etetés hatékony módszer az üvegházhatású gázok csökkentésére, és hogy ez a jótékony hatás hosszú távon megmarad

– mondta Ermias Kebreab, a Kaliforniai Egyetem davisi campusának (UC Davis) kutatója.

A tehenek a gyomrukban lévő mikrobák révén termelnek metánt a rostban gazdag táplálékuk emésztésekor, egy fermentációhoz hasonló folyamat közben. A metán ugyan a szén-dioxidnál rövidebb ideig marad meg a légkörben, ám több mint 30-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyivel erősebb üvegházhatással bír, mint a szén-dioxid.

Az Asparagopsis taxiformis nevű hínárfaj az, amely képes részben semlegesíteni a tehenek gázkibocsátást.

Az Egyesült Államok károsanyag-kibocsátásának 10 százalékáért a mezőgazdaság a felelős, a szarvasmarhák böfögése és – kisebb részben – bélgáza révén felszabaduló metán miatt. A klímavédelmi aktivisták egy része  ezért  húsfogyasztás visszaszorításáért kampányol, ám a UC Davis kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal is, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát.

Kebreab és kollégái két évvel ezelőtt már azt is megállapították, hogy a hínárral etetés nincs hatással a tehenek tejének ízére. A mostani, húsmarhákon végzett vizsgálat szerint a hínár nem befolyásolja az állatok húsának ízét sem.

A szakemberek szerint a következő kihívás az lesz, hogy biztosítani kell a gazdák számára a megfelelő mennyiségű Asparagopsis taxiformist.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában