Körforgásos programmal zöldítené a piacot az egyik legnagyobb klímagyártó

Ezt olvasta már?

Mindenki óvta a nyitástól a briteket, de egyelőre visszaszorulóban a járvány

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában országszerte 36 389 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív. Múlt pénteken ennél 15 481-gyel...

Fél, hogy megfigyelik? Attól még megteszik

Bizonyára volt már olyan élménye, hogy beszélt valakivel mondjuk arról, hogy gumimatracot szeretne venni, és egyszer csak a semmiből, hirtelen matrachirdetések sorjáztak a mobilján,...

Szabadnapot kapnak az oltásért a románok

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók - az állami és versenyszférában egyaránt - egy-egy fizetett...

Államtitkár: növelni kell Magyarországon az átoltottságot

György István hozzátette: járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de ez egy pillanatnyi állapot, hiszen aggasztó hírek érkeznek a magyarok által kedvelt, turistacélpontnak...

A japán hátterű Daikin vállaltcsoport szerint az EU által is megcélzott karbonsemlegesség eléréséhez elengedhetetlen az összes érdekelt fél összefogása, és az általuk gyártott hőszivattyúk környezetbarátabbá és gazdaságosabbá tétele. A cégnél a megoldást az újrahasznosításban, a hűtőközegek körforgásban tartásában látják. Ennek megfelelően a cég mára hotelek, irodák vagy kiskereskedelmi egységek kombinált hűtő-fűtő, meleg vizet előállító rendszereinek – változó hűtőközeg-áramlású, avagy VRV-rendszerek – 80%-a újrahasznosítható. A fémek – réz és alumínium – újrahasznosítását már évtizedek óta végzik, ahogy egyes VRV-berendezések cseréjekor a meglévő beltéri egységek, elektromos vezetékek, kalorikus csövek is újrahasznosíthatók.

A „Loop by Daikin” program keretében azonban már a használt hűtőközeget nyerik vissza a már meglévő rendszerekből, visszaállítják az új hűtőközeggel azonos minőséget, majd az így regenerált hűtőközeget használják fel az Európában gyártott és értékesített új VRV-egységekhez.

“A fejlesztés maga a hűtőközegekre vonatkozó körforgásos gazdálkodás elindítása. A lényege az, hogy hogyan tudunk minél több hűtőközeget körforgásban tartani, ezek ne kerüljenek megsemmisítésre, és a begyűjtött, lefejtett, újrafelhasználásra elvitt hűtőközegeket vissza tudjuk forgatni a gyártásba. Ebbe szeretnénk bekapcsolni az üzleti partnereket is” – mondta a Portfolio-nak Zuggó Balázs, a cég ügyvezetője.

A hűtőközeg olyan anyag, amely egyes gépekben – így a háztartási hűtőkben, de a hűtőkön túl a légkondicionáló berendezésekben, hőszivattyúkban is lehetőséget ad arra, hogy hőelvonással magasabb hőmérsékletű helyről hőenergiát szállíthassunk el, vagy – hőszivattyúnál hőbevitellel – épp fordítva. A legtöbb ilyen elpárolgásra és kondenzációra alkalmas anyagot a hűtő körfolyamatok munkaközegeként használják.

A program Nyugat-Európában néhány kiskereskedelmi lánc együttműködésével indult, például az 1400 kiskereskedelmi egységgel rendelkező Action bolthálózat vesz részt benne. Ezekben a kiskereskedelmi láncokban jellemzően olyan hűtő-fűtő berendezések működnek, amelyek minden évszakban képesek biztosítani az egyenletes hőmérsékletet. Akár egy nagyobb hűtőberendezés vagy kisebb egységek (splitek) esetén is már megérheti a beruházóknak.

Zuggó Balázs szerint a beszálló partnereknek azért éri meg csatlakozni a programhoz, mert így megszabadulhatnak a hűtőközeg kezelésének költségétől és adminisztrációs feladataitól. Magyarországon a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak van egy kötelező adatbázisa, ahol az ipari, kereskedelmi, illetve nagyobb rendszerek hűtőköreit tartják számon. Ebben szerepel, hogy mennyi és milyen hűtőközeggel működnek, de nyomon követik a hűtőközeg életútját is. Ez azt jelenti, hogy ha hűtőközeg-lefejtés történik, annak dokumentációját vezetni kell, és a mindenkori tulajdonos felelőssége az, hogy a hűtőközeggel felelősségteljesen bánjon, az életút végén biztosítsa annak szakszerű kezelését, beleértve a megsemmisítést is.

Zuggó Balázs, a Daikin ügyvezetője. Forrás: Daikin Hungary Kft.

“A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az erre jogosult vállalatok lefejtik, majd elszállítják a hűtőközeget, és elvégzik a veszélyes hulladék megsemmisítését.

A program keretében a résztvevő vállalatok ezt a költséget megspórolják, mert átvállaljuk a szakszerű kezelést és az adminisztráció feladatát is.

Ráadásul így a begyűjtés után nagyrészt újrahasznosítjuk a keletkezett használt hűtöközeget. Előfordulhat, hogy lesz olyan hűtőközeg, amit nem lehet újrahasznosítani, azt megsemmisítjük. Ennek a költségét és kockázatát is átvállaljuk. Az érintett vállaltok nagyon gyorsan ki tudják számolni, hogy miért éri meg nekik becsatlakozni ebbe a programba” – mondta a cég ügyvezetője.

Az ipari, kereskedelmi rendszerek nagyon eltérőek lehetnek, de az közös bennük, hogy ezeket a rendszereket folyamatosan karban kell tartani az élettartam megfelelő hosszúságának biztosítása érdekében. Ugyanakkor erre nemcsak az élettartam miatt van szükség, hanem minden olyan hűtő és fűtő berendezésnél, amely egy adott kapacitás felett működik, kötelező évente többször a szivárgásvizsgálat, hogy ezek a hűtőközegek véletlenül se kerüljenek a levegőbe.

Teher alatt nő a pálma

A cég nem titkolt célja egy lojalitásprogram felépítése, igyekeznek a partnereket érdekeltté tenni abban, hogy az ő terméküket használják, de alapvetően mindenki számára nyitott, tehát más gyártó termékeire is kiterjeszthető.

Ez a fajta modell, a hűtőközegek újrafelhasználása Európában – de világszinten is – gyerekcipőben jár: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség évente készít leltárt, hogyan alakultak a felhasználási kvóták, illetve mennyi az újrafelhasznált hűtőközegek aránya, ez jelenleg mindössze 3 százalék. Ezzel együtt Európa még így is élen jár a területen.

A vállalatok tevékenységét egy 2015-ben hatályba lépett uniós rendelet is szabályozza, amely azt szabja meg, hogy mennyi fluortartalmú üvegházhatású gázt lehet évről évre felhasználni a gyártás során. Ez egy lépcsőzetes csökkentés 2015-30 között, 15 év alatt nagyjából 80 százalékkal kell csökkenteni a CO2-egyenértéket. Viszont ez nem vonatkozik az újrahasznosított, újrafelhasznált hűtőközegekre.

Tehát a kvótát nem befolyásolja az, ha újra felhasználják a használt hűtőközegeket, ezért éri meg a gyártóknak is ezzel foglalkozni.

Egyfajta piaci stabilitást hoz az, ha a berendezésekben lévő hűtőközeget újra beállítjuk akár szervizcélokra, akár a gyártásban. A szabályozás arra is ösztönzi a gyártókat, hogy olyan hűtőközegeket használjanak fel, amiknek az úgynevezett „globális felmelegítési potenciálja” alacsonyabb. Emellett csökkentse a hűtőközegtöltetet – azaz a berendezésekben felhasznált hűtőközeg mennyiségét -, valamint fontos, hogy minimalizálják a berendezések szivárgását, és indítsák el a hűtőközegek újrafelhasználását. Ezen feltételek együttes teljesülése képes biztosítani, hogy teljesítsük az elvárásokat” – tette hozzá Zuggó Balázs.

Attól függően, hogy mennyi használt hűtőközeget tudnak összegyűjteni, az új hűtőközeggel azonos minőségben regenerálni, és a gyártás során újra felhasználni, szeretnénk kiterjeszteni a programot további termékcsaládokra is. Azokat a berendezéseket tudják Loop by Daikin védjeggyel ellátni, amit használt és új hűtőközeg keverékével töltenek meg. Bár a program még az elején tart, a használt hűtőközeg begyűjtése és újrahasznosítása már évek óta zajlik.

Címlapkép: Daikin Hungary Kft.

A cikk megjelenését a Daikin támogatta.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Digitális vasfüggönnyel fenyeget az új hidegháború, és ez még csak a kezdet

Nemzetbiztonsági kiberkockázatok Az elmúlt évtizedekben a digitális technológia szerepe a társadalom egészében – így a kritikus infrastruktúrákban és a katonai gépezetben is – hatványozottan...

7 nap 7 recept: szaftos darált húsos kaják

Az egyik legcsodálatosabb kombináció a gyümölcs és a túró! GRILLSZEZON Fullos bagel ...

11+1 rántott hús a világ körül: Dél-Koreától Ausztriáig

Egészséges, tápanyagokkal dúsított Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 ...

Beaver Café: tökéletes kávélelőhely és otthonos hangulat Balatonalmádiban

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...

5 fantasztikus vízparti strandétterem a Balatonnál, ahol egész nyáron jót ehetsz

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -