Korábban tárca nélküli miniszterként felelt a Paksi Atomerőmű két új blokkjáért, tegnaptól már nem is államtitkár Süli János

Ezt olvasta már?

A köztársasági elnök kedd este megjelent határozata így szól: “a miniszterelnök javaslatára – megállapítom, hogy Süli Jánosnak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának e megbízatása – lemondására tekintettel – 2022. szeptember 5-ei hatállyal megszűnik”.

Emlékezetes, Orbán Viktor 2017-ben nevezte ki a villamosmérnök végzettségű, korábban a Paksi Atomerőműben évtizedekig dolgozó Süli Jánost (aki 2009 és 2010 között a társaság vezérigazgatója volt, majd 2010-2011 között vezérigazgató-helyettese), ezt megelőzően 2014 és 2017 között Paks polgármestere volt. A 2018-as országgyűlési választáson képviselővé választották és a 2018-ban megalakult negyedik Orbán-kormányban is megmaradt a tárca nélküli pozíciója.

Az idei parlamenti választások után májusban megalakuló új kormányban a KKM-be került államtitkárként, ezt Szijjártó Péter tárcavezető május közepén megjelent Facebook-posztjában úgy jelentette be, hogy “az átigazolási időszak legnagyobb fogása a KKM szempontjából így Süli János lett”. Az új kormányban ugyanis a külügyi tárcához kerültek a paksi ügyek, és Süli János a paksi beruházásért felelős államtitkárként felelt ezért a területért. Májusi parlamenti meghallgatásán Szijjártó Péter azt nyilatkozta, hogy a Paks 2 projekt radikális felgyorsítására van szükség, hogy 2030-ra üzembe lehessen azt helyezni.

Szintén keddi fejlemény, hogy az este megjelent Hivatalos Értesítőben változott a külügyminisztérium szervezeti és működési szabályzata. Ennek az 5. paragrafusában eddig az szerepelt, hogy a miniszter irányítja mások mellett a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár tevékenységét is, viszont az új szabályzatból ez a pont már kimaradt. Emellett a frissített SZMSZ-ben az államtitkárok felsorolásánál kimaradt, hogy Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár működik a minisztériumban (13. paragrafus).

Ebből az új szabályzatból azt lehet kiolvasni, hogy a KKM parlamenti államtitkárához, Magyar Leventéhez kerül szervezetileg a paksi bővítés ügye. A Paks II. Jogi- és Költségvetési Koordinációs Főosztály szervezetileg a parlamenti államtitkár felügyelete alatt működik. Az új SZMSZ értelmében mostantól a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság tulajdonosi jogait és szakmai felügyeletét is a parlamenti államtitkár gyakorolja.

Érdekességképp megjegyezzük, hogy a szervezeti változtatásról semmilyen közlemény vagy egyéb tájékoztatás nem jelent meg a KKM, sem a miniszter részléről.

A KKM SZMSZ-e idén júniusból.
A KKM SZMSZ-e szeptemberben.

A paksi bővítés aktuális háttere

Az elmúlt hetekben a Paksi Atomerőmű két új blokkjával kapcsolatos engedélyezési folyamatokban új fejlemények érkeztek. Ezt megelőzően júniusban olyan hírek szivárogtak ki, miszerint mivel Paks II egy aktív törésvonalra épülne, ezért a törésvonal problémája lett az atomerőmű engedélyezésének egyik legfontosabb kérdése. 

Mindeközben viszont Lázár János építésügyi miniszter a Tranzit Fesztiválon másfél hete úgy fogalmazott többek között, hogy

az, hogy Paks 2 jövőre nem termel áramot, ez ősbűn, a legsúlyosabb kormányzati hibák egyike.

Ennek kapcsán érdemes felidézni, hogy Lázár János 2014 és 2018 között vezette miniszterként a Miniszterelnökséget és ezekben az években hozzá tartozott a beruházás, majd 2017-től együttműködött a területért felelős Süli János tárca nélküli miniszterrel, Lázár Jánosnál maradt akkor a Paks 2 beruházást érintő brüsszeli kapcsolattartás. A paksi projekt előrehaladását érintő friss kormányzati kritika nem akárhonnan érkezett tehát.

Jelzésértékű volt továbbá, hogy Szijjártó Péter, aki tehát az új kormányban Süli János felettese volt, az ATV.hu-nak adott múlt pénteki interjújában egyetértett Lázár János kijelentésével.

“Én egy dolgot szoktam mondani, hogy amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt. Én elhiszem, sőt tudom is, mert három hónapja benne vagyok, hogy a Paks 2 egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi. Nyolc és fél év eltelt. Egyetértek Jánossal, sokat beszélgettünk erről, hogy lehetett volna gyorsabban haladni. Mondom én, aki még nem épített atomerőművet, de a józan ész alapján azt gondolom, hogy lehetett volna. Most nem akarok felelősöket listázni. Miniszterelnök úr engem nem azzal bízott meg, hogy keressem meg a felelősöket, hanem, hogy építsen meg Paks 2-t, úgyhogy inkább erre koncentrálnék” – ezt válaszolta a múlt héten a külügyminiszter arra a kérdésre, hogy mit gondol Lázár János kritikájáról.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában