Komoly figyelmeztetés a Nobel-díjas közgazdásztól: a Fed fűti tovább az inflációt?

Ezt olvasta már?

A Fed múlt heti Jackson Hole-i konferenciáján a múlt héten a jegybank több vezetője, elsősorban Jerome Powell elnök amellett foglalt állást, hogy a szükséges ideig folytatják a kamatemelést, amíg az inflációt nem tudják letörni.

Az én fejemben sokkal erősebb az a kérdés, mi van, ha a jegybank túl gyorsan, túl magasra emeli a kamatot?

– fogalmazta meg Joseph Stiglitz pénteken.

A Nobel-díjas professzor azzal egyetért, hogy véget kellett vetni a 2008 óta tartó zéró kamat politikának, azonban szerinte semmi nem indokolja az agresszív jegybanki szigorítást. Szerinte az infláció elsődleges oka jelenleg a kínálati oldal fennakadása, ami az energia- és élelmiszerárak jelentős emelkedését okozta. Ezen azonban nem fog segíteni a kamatemelés, attól nem lesz alacsonyabb a nyersanyagok ára, inkább csak rosszabb lesz a helyzet. Márpedig azért, mert a kínálati fennakadások leküzdéséhez jelentős beruházásokra lenne szükség, a finanszírozási költségek emelkedése pedig épp, hogy megnehezíti ezeket.

Stiglitz szerint a másik veszély, hogy a kamatemelések csak még magasabb inflációhoz vezetnek. Ilyenkor ugyanis a cégek nem csak áthárítják a fogyasztókra a magasabb költségeket, de hajlamosak nagyobbat emelni az áraikon egy nem versenyző piacon.

Címlapkép: Pier Marco Tacca/Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában