Kitilthatják a britek a veszélyesnek ítélt EU-s állampolgárokat

Ezt olvasta már?

Már több mint másfélmillió magyar esett át a koronavírus-fertőzésen

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is. A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági...

A csecsemők és a kisgyerekek sokkal okosabbak, mint azt gondolnánk

A babák már tizennégy hónapos korban használják a logikai következtetések egyik alapvető formáját, sőt ami különösen meglepő, az így szerzett tudást be is tudják...

Érkezik az ország rágcsálótérképe

A poloskatérkép után, amelyről az Index.hu is beszámolt, most az első országos rágcsálótérkép elkészítésébe fogott a Sokk a rovar Facebook-oldal, ahol már több mint 14 ezren...

Kijárási tilalom: látványos adatok jelentek meg Magyarországról

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is. A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági...

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tárca előterjesztése szerint a jövő évtől nem is léphetnének be Nagy-Britanniában azok az újonnan áttelepülni szándékozó uniós állampolgárok, akikre más országokban legalább egy év szabadságvesztést róttak ki korábbi bűncselekmények miatt.

Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen laknak az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk a brit hatóságokhoz.

A jövő év első napjától azonban az EU-országokból és az unión kívülről újonnan érkezőkre a brit kormány tervei szerint egységes bevándorlási szabályozás lép életbe, amely – főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján – pontozásos kritériumrendszer alapján bírálja majd el a letelepedési kérelmeket.

A brit belügyminisztérium csütörtökön beterjesztett törvénymódosítási kezdeményezése ehhez fűzi hozzá a jövő évtől letelepedni szándékozók, illetve a már letelepedési engedéllyel Nagy-Britanniában élők büntetőjogi státusának vizsgálatát.

A tárca ismertetése szerint

a külföldi – akár uniós, akár más országbeli – állampolgárok nem léphetnek be Nagy-Britanniába, ha egy évet vagy ennél hosszabb időt töltöttek börtönben korábbi jogerős bírósági ítélet alapján.

A tervezet szerint azok is kitilthatók Nagy-Britanniából, akiket ennél rövidebb szabadságvesztésre ítéltek. Az ő esetükben a minisztérium egyénenkénti elbírálást alkalmaz majd, mérlegelve teljes büntetőjogi múltjukat és azt, hogy van-e valamilyen kötődésük Nagy-Britanniához, élnek-e például hozzátartozóik az országban.

A belügyminisztérium előterjesztése szerint még azok a külföldiek is kitilthatók Nagy-Britanniából, akiket nem börtönbüntetésre ítéltek, de visszaeső elkövetőnek számítanak, akiknek nagy-britanniai jelenléte a hatóságok megítélése szerint nem szolgálná a közjót, vagy ha az elmúlt tizenkét hónapban bármiféle bűnügyben elmarasztaló ítélet született ellenük és a végzés jogerőre emelkedése óta első ízben akarnának belépni az országba. Az elbírálás a Nagy-Britanniában és a külföldön elkövetett bűncselekményekre egyaránt kiterjed.

Mindez visszamenőleges hatállyal nem vonatkozik azokra az EU-állampolgárokra, akik már Nagy-Britanniában élnek és megszerezték a letelepedett jogi státust, vagyis határidő nélküli tartózkodási engedélyük van.

A belügyminisztérium hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ha ők 2021. január 1. után követnek el olyan bűncselekményt Nagy-Britanniában vagy külföldön, amelyért legalább egy év szabadságvesztésre ítélik őket, nagy-britanniai letelepedési engedélyük visszavonható lesz.

A tárca legutóbbi adatai szerint szeptember végére meghaladta a négymilliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak. A brit hatóságok 3,9 millió folyamodványt már elbíráltak, csaknem mindet kedvezően: az elutasított kérvények aránya mindössze 0,4 százalék volt a múlt hónap utolsó napjáig. Arról, hogy hogyan fut fel a Brexit utáni időszakra regisztrált kinti magyarok hivatalos száma, az alábbi nyári cikkeinkben is megemlékeztünk:

Címlapkép forrása: MTI/AP/Getty/Leon Neal

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Koronavírus: még két hétig igényelhető az ágazati bértámogatás

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is. A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -