Kiszivárgott: nem lesz direkt ársapka az orosz gázra

Ezt olvasta már?

Az egyikük úgy fogalmazott: „nagy vita volt a gázár sapka kérdéséről, és a Bizottságnak egy olyan javaslattal kell előjönnie, amely csökkenti minden gáz árát, de ezzel együtt nem fogja veszélyeztetni az Európába irányuló gázszállításokat.”

Ez éppen abba az irányba mutat, amit mai másik cikkünkben írtunk meg, mint a körvonalazódó brüsszeli irány. Ez azt jelenti, hogy nem fogják „kipécézni” az orosz gázszállításokat, hanem az olasz és belga javaslatot felkarolva az összes uniós gázimportra vonatkozna egy olyan rugalmas ársapka rendszer, ami egyrészt féken tartaná az árakat, másrészt érdekelté tenné az oroszokat, norvégokat, amerikaiakat, katariakat, algériaiakat, és minden egyéb beszállítót, hogy továbbra is szállítsanak Európába gázt.

Az egyik kézenfekvő irány az lenne, hogy az ázsiai gázpiac irányadó áraihoz igazodva szabnák meg az európai gázárakat (pl. a JKM-indexhez). A belga miniszterelnök például 5%-os felárat javasolt, így tehát sok gázszállítónak érdeke lenne Európába szállítani továbbra is, mert tudna pénzt keresni, illetve többet tudna keresni, ha oda viszi a gázt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában