Kiszámolták, mekkora csapást jelentene Európának, ha elzárnák az oroszok a gázcsapot

Ezt olvasta már?

Az eurózóna energiaszükségletének mintegy negyedét földgázból állítja elő, aminek importjában egyharmad Oroszország részesedése – idézi a CNBC a Goldman Sachs elemzését. Az amerikai befektetési bank szerint a fentiek miatt bármilyen komolyabb fennakadás az orosz gázszállításokban komoly gazdasági hatásokkal járna Európában.

A jelenlegi állás szerint a Goldman úgy számol, hogy a magas gázárak 0,6 százalékponttal vethetik vissza az eurózóna 2022-es növekedését a korábbi alapforgatókönyvükhöz képest. Ebben még nem kalkulálnak azzal, hogy további problémák lesznek az orosz szállításokkal.

Ha Oroszország a teljes Európába irányuló exportot leállítja, az 2,2 százalékponttal vethetné vissza az eurózóna növekedését, a hatás különösen erős lenne a német gazdaság esetében, mely 3,4 százalékponttal maradhatna el az alapforgatókönyvtől.

Az infláció esetében a Goldman elemzői úgy számolnak, hogy a magasabb földgázár 0,7 százalékponttal dobhatja meg az eurózóna áremelkedését, azonban ha még le is állítanák a szállításokat, akkor az további áremelkedést okozna a piacon, így a hatás akár a kétszerese is lehetne. Ez pedig tovább növeli annak veszélyét, hogy az eurózóna egy magas inflációval és lassuló növekedéssel jellemezhető stagflációs időszak felé halad – teszik hozzá.

Szakértők szerint kevés az esély arra, hogy az oroszok teljesen leállítják európai exportjukat, ugyanis nekik is szükségük van a keresletre Nyugat-Európából. Moszkva ugyan nemrég megállapodott Kínával 10 milliárd köbméter földgáz szállításáról, de az ahhoz szükséges vezetéket csak két-három év alatt építik meg. Vagyis egyelőre Oroszország is Európára van utalva, hogy finanszírozni tudja ukrajnai háborúját és fenntartsa belső stabilitását.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában