Kisebbségi kormány alakulhat Romániában

Ezt olvasta már?

A testület jóváhagyta a PNL miniszter-jelöltjeinek listáját. Új nevek azoknál a tárcáknál vannak, amelyeket szeptemberig a korábbi, Florin Citu vezette jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tisztségviselői vezettek.

A PNL Alina Gorghiu szenátort, volt pártelnököt jelöli az igazságügyi, Marcel Bolos volt európai alapokért felelős minisztert a közlekedési tárca élére, Florin Roman ügyvivő képviselőházi elnököt a gazdasági tárca élére, Nelu Tataru pedig visszatérne az egészségügyi minisztérium élére. A kormányfői posztra pályázó Nicolae Ciuca helyét Catalin Predoiu korábbi igazságügyi miniszter venné át a védelmi tárca élén. Florin Citu pártelnök, az október ötödikén megbuktatott kormány volt miniszterelnöke nem szerepel a Ciuca-kabinet névsorában.

Az RMDSZ megtartaná miniszterelnök-helyettesi és három miniszteri tisztségét, és egy negyedik tárcavezetőt is jelölhet. Médiaértesülések szerint a szövetség Hegedüs Csilla ügyvezető alelnököt javasolja az Európai Alapok Minisztériuma élére, ahol jelenleg államtitkárként dolgozik.

A PNL miniszterelnök-jelöltje a héten több ízben is megpróbált támogatást szerezni az USR-től, illetve a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párttól (PSD), azonban mindkét párt elutasította egy kisebbségi kormány megszavazását.

Mind a PSD, mind az USR kitartott amellett, hogy csakis olyan kormányt hajlandó megszavazni, amelyben részt vesz. A PSD újabban jelezte:  átmeneti szakértői kormányt is elfogadna. Ezektől a lehetőségektől azonban a PNL elzárkózott, arra hivatkozva, hogy a PSD korábban nem akart kormányozni, az USR pedig kilépett a kormányból. A PNL élére szeptemberben megválasztott Citu szerint most már az USR-n a sor, hogy engedményeket tegyen a jobbközép koalíció helyreállítása érdekében, miután a PNL letett arról, hogy az USR által kifogásolt Citu számára kérjen kormányalakítási megbízást, és más miniszterelnököt jelölt.

Kelemen Hunor ügyvivő miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a Digi FM rádiónak nyilatkozva pénteken azt mondta: nem tudja, miben reménykednek liberális koalíciós partnerei, honnan jöhetne a Ciuca-kormány parlamenti jóváhagyásához szükséges 234 szavazat. A PNL-nek – Ludovic Orban és nyolc támogatója távozása után – már csak 125 törvényhozója maradt, az RMDSZ-nek 29 képviselője és szenátora van, a kisebbségi frakció 18 tagú.

Amennyiben a második kormányalakítási kísérlet is meghiúsul, Klaus Iohannis államfőnek jogában áll – de nem kötelessége – feloszlatni a parlamentet. Kelemen Hunor szerint azonban az sem oldaná meg a patthelyzetet, ha tavasszal előrehozott választásokat rendeznének, csak a nacionalista AUR erősödne meg aggasztó mértékben. A parlament struktúrája nem változna, vagyis a demokratikus pártok akkor sem tudnának egymás nélkül kormánytöbbséget alkotni, ha a PSD-nek 40 százaléka lesz, a PNL és USR visszaesik, az RMDSZ pedig megőrzi parlamenti súlyát – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Nicolae Ciuca a tervek szerint szombaton, a tíznapos határidő utolsó napján terjeszti a parlament elé az általa javasolt kormány névsorát és programját, amelyről várhatóan a jövő hét közepén rendeznek bizalmi szavazást a kétkamarás törvényhozás együttes ülésén.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img