Kínában valahogy nem akar igazán növekedni az infláció

Ezt olvasta már?

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint a fogyasztói árak éves bázison számított növekedése márciusban 1,5 százalékos volt. Ez enyhén meghaladta az 1,2 százalékos bővülést valószínűsítő elemzői várakozásokat, az áremelkedés ütemének gyorsulását jelezve a februári, 0,9 százalékos növekedés után. A márciusi áremelkedés az eddigi legnagyobb mértékű volt idén. Havi összevetésben a fogyasztói árindex stagnálást mutatott, míg az első negyedévben 1,1 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakában regisztrált adatot.

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a fogyasztói árak növekedését márciusban elsősorban az ország több részén kialakult járványhelyzet, valamint a nemzetközi árak emelkedése idézte elő. A havi összevetésben számított adatot értékelve kiemelte: az indexet az élelmiszerek árának, köztük elsősorban a sertéshús árának esése húzta lefelé. Az élelmiszerek ára az idén februárra eső kínai holdújév után visszaeső kereslet nyomán csökkent a múlt hónapban – tette hozzá.

Az árak csökkenését regisztrálták továbbá a szolgáltatások terén is, különösképpen az utazással és a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos szolgáltatások esetében, melyet a szakértő részben az ünnep után szokásos keresletcsökkenéssel, részben pedig a járvány hatásaival magyarázott. Ezzel egy időben azonban az ipari fogyasztói cikkek árai az energiaárak emelkedésének hatására nőttek a múlt hónapban, felfelé hajtva a fogyasztói árindexet.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,1 százalékkal emelkedett márciusban éves összevetésben, megtartva a februárban regisztrált növekedési ütemet.

A kínai parlament márciusi, éves ülésszakán a tavalyi céllal megegyezően idén ismét 3 százalék körüli fogyasztói árindexet tűztek ki, a fogyasztói árak stabilon tartását előirányozva.

A termelői árak éves bázison 8,3 százalékkal nőttek márciusban. A növekedés mértéke ezzel az elmúlt tizenegy hónap legalacsonyabb szintjére enyhült. Elemzők márciusra 7,9 százalékos áremelkedést jeleztek előre a februári, 8,8 százalékos növekedés után. Tung a növekedés éves bázison mért enyhülését mindenek előtt a tavalyi, viszonylag magas bázisadat hatásának tulajdonította. A felmérés során vizsgált 40 ipari ágazat közül márciusban 37-ben regisztrálták a termelői árak növekedését, ami eggyel több ágazatot jelent februárhoz képest. Havi összevetésben a termelői árak 1,1 százalékkal bővültek februárról márciusra, míg az idei első negyedévben 8,7 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest. A havi összevetésben regisztrált áremelkedés a legnagyobb ütemű volt az elmúlt öt hónapban.

“Azt hiszem, a legfigyelemreméltóbb tény a fogyasztói és a termelői árindex közötti nagy különbség. Ez azt jelzi, hogy a legtöbb kínai vállalat ármeghatározó ereje gyenge, és ez az árréseikre is csapást mér” – értékelte a reggeli jelentéseket Ramiz Chelat, a Vontobel Asset Management portfóliómenedzsere a CNBC “Street Signs Asia” című műsorában hétfőn.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában