Kilábalt a válságból a belföldi turizmus, de a külföldiek még hiányoznak

Ezt olvasta már?

A vendégéjszakák száma 2020 szeptemberéhez képest – amikor a Covid-járvány miatt padlón volt a turizmus – 70%-kal nőtt, ám a sokkal relevánsabb összehasonlítás 2019 azonos hónapja, amelyhez képest 28%-kal csökkent, jelentette a KSH. Vagyis a turizmus összességében még érdemben a válság előtti szint alatt van, amelynek oka a külföldi vendégek elmaradása.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma szeptemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva 19%-kal nőtt, és 3,7%-kal meghaladta a Covid19-járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a bázisidőszakban hatályos járványvédelmi intézkedések következtében – közel öt és félszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 51%-kal csökkent. Vagyis még továbbra is a válság előtti szint felét teszi ki.

A belföldi vendégek száma 522 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt. Az éjszakák 68%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz képest 17%-kal emelkedett. A panziókban 6,3%-kal volt magasabb a forgalom, a közösségi szálláshelyeken pedig a háromszorosára nőtt, utóbbi nagyrészt a nagyobb szabású rendezvények szervezésével magyarázható. Az üdülőháztelepeken 14, a kempingekben 26%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak, mint tavaly szeptemberben. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák közel negyedét regisztrálták.

A szálláshelyekre 271 ezer vendég összesen 729 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 82%-a szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hatszorosára bővült 2020 szeptemberéhez képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb éves alapon, de továbbra is töredéke a válság előtti szintnek.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img