Kijött a friss amerikai inflációs adat, tovább nőttek az árak az USA-ban

Ezt olvasta már?

Júniusban 6,8%-kal nőtt a személyes fogyasztások árindexe az Egyesült Államokban, meghaladva a májusi 6,3%-os emelkedést. A növekedés nagyjából megfelel az elemzői várakozásnak, a Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusa 6,7% volt.

A magindex is nőtt, a májusi 4,7%-ról 4,8%-ra júniusban, az elemzők arra számítottak, hogy ez a mutató stagnálni fog. A személyes kiadások 1,1%-kal nőttek júniusban.

A személyes fogyasztások indexe a Fed által legszorosabban figyelt inflációs mutató, véleményük szerint ez ugyanis hatékonyabban képes megragadni az inflációs alapfolyamatokat. A piac viszont inkább a fogyasztói árindexet (CPI) nézi, mivel azt hetekkel korábban közlik az adott hónapra vonatkozóan. A fogyasztói árindex 9,1%-ra nőtt júniusban.

A Fed az inflációs nyomás erősödése miatt határozott kamatemelési ciklusba kezdett, idén eddig 2,25%kal emelték a kamatot négy lépésben. Szeptemberre további határozott emelések jöhetnek, amit újabb emelések követnek ősszel (persze mindez az inflációtól függ).

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában