Kihirdették a gázpiaci válsághelyzet legalacsonyabb szintjét Németországban

Ezt olvasta már?

Robert Habeck elmondta, hogy a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 2017-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott három válsághelyzeti szint (korai előrejelzési, riasztási, vészhelyzeti) közül a legalacsonyabbat rendelték el.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minisztériumban felállítanak egy válságstábot, amely folyamatosan monitorozza, szemmel tartja a földgázellátási helyzetet. Ezt a tevékenységet hetek óta folytatják már, a döntéssel csupán formalizálják a gyakorlatot.

A döntés közvetlen előzménye, hogy csütörtökön ismertethetik Moszkvában az orosz földgáz értékesítésének a Kreml által barátságtalannak minősített országokkal szemben alkalmazandó, rubelalapú elszámolási rendszerét. A miniszter hangsúlyozta: egyelőre biztosított a földgázellátás Németországban.

A szerda délelőtti kereskedésben 10% feletti pluszba lendült a holland TTF gáztőzsdén a májusi határidős gázár, 120 euró/MWh felett járunk jelenleg, tehát jól látszik, hogy nyugtalanok a gázpiaci szereplők, hogy hovéáé fajul a rubelalapú elszámolásra áttérési terv. Tegnap este Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és többek között ez a téma is szóba került, így az időzítést tekintve akár a beszélgetésen elhangzott információknak is lehet szerepe a ma reggel elrendelt német döntésben.

Amint tegnapi cikkeinkben rámutattunk: a rubelalapú elszámolásra áttérésből elképzelhető, hogy gázszállítási viták és jelentősen csökkenő tényleges orosz gázszállítás alakul ki Európa felé, és a most elrendelt német döntés is pontosan erre utal:

Egy másik cikkünkben pedig éppen arról írtunk, hogy milyen erős ostorozásba kezdtek a német miniszterek, köztük Habeck azért, hogy eddig nem kezdték meg az orosz gázfüggőség leépítését:

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában