Kiderült: megrohanták a nagy benzinkutakat Magyarországon, rekordmennyiség fogyott

Ezt olvasta már?

Az első negyedév során 34 százalékkal több üzemanyagot adtak el a márkás láncok hazai kútjain, mint tavaly ugyanekkorírja a Népszava az iparág nagy magyarországi cégeit képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön nyilvánosságra hozott forgalmi adataira hivatkozva. Az adatokat érdemes annak fényében értelmezni, hogy az ársapka miatt az autósok egy része a kis kutakról átszokott a MÁSZ-kimutatásban szereplő márkás láncokra. Egri Gábor, a 2 ezer hazai töltőállomás mintegy felét kitevő kis kutakat tömörítő Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a Nészavának azt nyilatkozta, hogy a köreikben 30-40 százalékos igénycsökkenés jelentkezhetett.

Január és március között közel 1,1 milliárd liter üzemanyagot tankoltak a márkás láncokhoz tartozó kutakon, ami rekordnövekedésnek számít. A szövetség a gázolaj piacán 43 százalékos ugrást tapasztalt, az első negyedév során 640 millió liter dízelt vásároltak a márkás kutakon. Benzinből pedig 383 millió liter fogyott, ami 29 százalékkal több, mint tavaly az első három hónapban. Ezen belül a 95-ös motorbenzin 42 százalékos ugrással szintén kilőtt.

Az elmúlt három év során folyamatosan zuhant a 95-ös népszerűsége, amivel párhuzamosan egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a prémiumtermékek. Kiemelt minőségű benzinekből ezúttal 13 százalékkal kevesebbet, 59 millió litert értékesítettek a márkás kutakon. Szakértők szerint a jelenség egyértelműen az alapüzemanyagok tavaly november 15-e óta érvényes, 480 forintos felső korlátjával magyarázható – írja a lap. A forgalomugrás jórészt külső hatásoknak, így elsősorban a külföldi fuvarozók, illetve határmenti lakosok magyarországi többlet-tankolásának tudható be.

A címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában