Kiderült: a keleti vakcinák nélkül még nagyobb bajban lenne Magyarország

Ezt olvasta már?

Eric Mamer, az Európai Bizottság egyik szóvivője régóta hiányolt grafikonokat osztott meg tegnap este a Twitterén, és azt írta, hogy ezeket bemutatták az állam- és kormányfőknek egy mini prezentáció keretében. Az első térkép azokat a vakcinagyár helyszíneket, illetve lehetséges helyszíneket mutatja, amelyekről már megállapodások születtek, vagy ígéretes tárgyalások zárultak le, a második grafikon pedig azt, hogy az idei első három negyedévben hogyan alakulhat majd a vakcinagyártók által megerősített, a megerősítésre váró és a várható szállítások volumene kumuláltan. Ez kifejezetten érdekes, mert ilyet eddig tudomásunk szerint még nem közölt a Bizottság, és a grafikon számaiból készítettünk egy táblázatot.

Ez jól mutatja, hogy a gyártók által biztosra mondott vakcinák mennyisége március végére csak 110 millió dózis lesz (55 millió embernek elegendő), aztán június végére a biztosra ígért teljes volumen felmegy 335 millióra. További 195 millió dózisnál még vár a Bizottság a megerősítésre (a gyártókkal kötött szerződések tartalmazzák a szállítást, de ha nincs megerősítve a gyártók felől, hogy tényleg leszállítják, akkor ezzel az óvatosság jegyében jobb nem számolni. Sajnos egyelőre az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA) által az EU-ban engedélyezett mindhárom vakcinánál (Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca) vannak elmaradások a szerződésbeli vállalásoktól, de persze ezzel együtt még előfordulhat, hogy ahogy fut fel a termelés, a megerősítésre váró volument végül tényleg le is szállítják a cégek. További 60 millió dózisnyi mennyiségnél még az a helyzet, hogy nincs meg az EMA vakcina jóváhagyási döntése, így ezekkel csak mint terv lehet számolni.

A harmadik negyedév végére a biztosra ígért volumen 5665 millióra felmehet, ehhez adódik még hozzá a megerősítésre váró további 315 millió dózis, illetve további 220 millió dózisra még nincs engedély, csak tervben létezik a szállítása.

A fenti számokból lakosságarányosan kiszámoltuk, hogy mennyi vakcinára számíthat Magyarország egy főre vetítve és amint látjuk a táblázat két jobb oldali oszlopában: az első negyedév végére a biztosra ígért vakcinaszállítások 1,2 millió főnek lennének elegendőek, június végére 3,62 millió főnek, aztán a harmadik negyedévben „belehúznak” a gyártók és ez felmegy majd 6,1 millió főre. Ha mindehhez a még megerősítésre váró szállításokat is hozzáadjuk, akkor március végén 1,2 millió, június végén pedig 5,72 millió főnek elegendő vakcináról beszélnénk idehaza.

Jól látszik, hogy

ha csak a nyugati, uniós beszerzési csatornán keresztül érkező vakcinákra hagyatkoznánk, akkor csak a harmadik negyedév közepe-végére lenne itthon a teljes lakosságnak elegendő vakcina, ami a járványkezelést, a védekezést jelentősen elnyújtaná.

Amint ma frissített modellbecslésünkben jeleztük: a keleti vakcinákkal együtt július elejére már megérkezik annyi vakcina, ami a teljes lakosság beoltására elegendő és különböző átoltottsági pályákat is vázoltunk (a fenti biztos és megerősítésre váró szállítmányok közötti szállítási pályával), hogy a megérkező kínálat mentén konkrétan hogyan alakulhat a védettség itthon.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter. A kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyaga Szabó Judit háziorvos mátranováki rendelőjében 2021. február 24-én.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában