Ki lehet gazdálkodni tízszeres rezsiszámlát vagy belerokkannak a kerületek? Itt vannak a budapesti válaszok!

Ezt olvasta már?

Az energiaválság is kiemelt téma lesz a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján október 19-én.

Az elmúlt hetekben több városvezető is megkongatta a vészharangot az önkormányzatok elszálló energiaköltségei miatt. Cser-Palkovics András székesfehérvári városvezető többször, részletesen nyilatkozott a megnövekedett költségekről, Érd alpolgármestere pedig egyenesen a város csődjét vetítette előre. Az egyre sorakozó városvezetői nyilatkozatok után a Portfolio megkereste a budapesti kerületeket és a legnépesebb magyar városokat a kérdéseivel. 

Az egekbe emelkedő energiaárak, illetve az ennek hatására elnehezedő önkormányzati gazdálkodásnál van egy még rosszabb forgatókönyv. Az energiakereskedők a magas árak miatt egyre inkább megnézik, hogy kikkel szerződnek le, ugyanis míg korábban ez fel sem merült, most komoly kérdés, hogy a számlák nem maradnak-e kifizetetlenek. Ezért a hírek szerint több helyen a kereskedők egyszerűen nem is adnak ajánlatot (vállalkozások, önkormányzatok, önkormányzati intézmények köréből is hallani ilyen híreket), ehhez képest jó hír, hogy a nekünk válaszoló kerületek nem számoltak be ilyen problémáról.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Újpest és Rákosmente kedvező helyzetben, mindenki más veszettül számolgat

Újpest Önkormányzata jelen pillanatban szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis a villamosenergia- és gázbeszerzését tavaly egy közbeszerzési eljárás keretében két évre beszerezte – válaszolta kérdésünkre Déri Tibor újpesti polgármester. Újpest tehát igen szerencsés a többi kerülethez képest, mert bár a részletes adatok erről nem nyilvánosak, az eddigi tapasztalatok szerint kétéves szerződéseket tavaly ősszel csak kevesen kötöttek.

Ugyanakkor a negyedik kerületi vezető is azt írta, hogy amennyiben valamilyen okból kifolyólag most kellene a villamosenergiát és a gázt beszerezniük, akkor nagyságrendileg 2-2,6 milliárd forint pluszköltséget jelentene az a városnak, mely

gyakorlatilag az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatainak jelentős színvonalcsökkenését eredményezné.

Így jelenleg Újpesten abban bíznak, hogy jövő nyárra, amikor az új eljárásokat kell lefolytatni, az energiapiacon most tapasztalható helyzet mérséklődik.

Hasonló a helyzet Rákosmentén is, a XV. kerület válaszában kiemelte, hogy az elektromos áram árát a korábban lefolytatott közbeszerzési eljárásuk alapján fizetik, a mostani számláik nem térnek el az eddigiektől. Így csak becsülni tudják, hogy milyen mértékű lesz a terhek növekedése. Földgáz-számla tekintetében a végső-menedékes státuszban vannak intézményeink. A fentiek miatt a kerület egyelőre azt sem tudja megmondani, kigazdálkodható-e számukra a plusz teher.

Újbuda polgármestere, László Imre azzal számol, hogy az önkormányzat áramköltségei 2023-ban egymilliárd forinttal emelkedhetnek. A közétkeztetés árának kipótlása, a megemelt szolidaritási adó és az óriásira ugró rezsiköltség együtt közel 3 milliárd forintos többletkiadást ró az önkormányzatra, ami miatt a városvezető szerint

beruházások, felújítások maradhatnak el a jövőben.

Hasonlóan számolnak Zuglóban is, jelenlegi kalkulációjuk szerint a rezsiköltségek és különböző szolgáltatások áremelkedéséből, valamint a kormányzat által kivetett szolidaritási hozzájárulás emeléséből összesen közel 4 milliárd forint többletterhük keletkezik.

Az önkormányzat közbeszerzés útján egyéves időszakra vásárol földgázt és villamosenergiát. Ez a földgáz tekintetében 2022. október 1. és 2023. szeptember 30. között összesen bruttó 857,2 millió forintot jelent változatlan fogyasztás mellett, ami az előző időszakhoz képest bruttó 746,6 millió forinttal több – válaszolta a zuglói önkormányzat. Erre jön még a villamosenergia, melynek díja a 2023-as szerződés alapján 682,6 millió forint, ami változatlan fogyasztás mellett 580,9 millió forintos növekedést jelent.

Vagyis a XIV. kerület összességében több mint 1,5 milliárd forintot fizethet ki áramra és gázra egy év alatt, ez nagyjából tízszerese a korábbi rezsiköltségnek.

A II. kerület önkormányzata, illetve az intézményeinek zöme 2023. márciusáig az eredeti rezsicsökkentett ár alatt vásárolja az energiát 2021 februárja óta. A Fény Utcai Piac az egyetlen kivétel, ahol az előzetes ajánlatkérések alapján jelentős, akár 10-14 szeres drágulással is számolni kell a gáz esetében – válaszolta kérdésünkre a kerület. A fentiek ellenére igyekeznek takarékoskodni, például már a nyáron sem hűthették a polgármesteri hivatal kollégái 25 fok alá az irodákat.

A kerület részletes számításokat küldött kérdésünkre: a hivatal áramszámlája idén havonta átlagosan 1,6 millió forint volt. További átlag 1,6 millió havonta az iskolai közétkeztetés konyhai áramfogyasztása, díszkivilágítás, a zöldterület-kezelés, a radaros sebességmérő, a bűnmegelőzési kamerák működtetése, bérlakás, szociális bérlakás áramdíja és a parkolás üzemeltetése. Ehhez jött hozzá az intézmények áramfogyasztása, ami átlagosan további 2,6 millió havonta. Vagyis összesen 5,8 millió. A gáz tekintetében a hivatali és intézményi fogyasztás idei átlaga havonta kb. 7,6 millió forint volt. Ezekben az adatokban nem szerepel az olyan önkormányzati cégek fogyaztása, mint például a Fény Utcai Piac Kft., de nincs benne a Gyarmati Dezső Uszoda sem, ahol havonta eléri a 4 millió forintot a gáz- és 7 millió forintot az áramfogyasztás. 

Az árak ingadozása miatt biztos számítást nem tudunk végezni, de valószínűsíthetó, hogy a mostani összegek a többszörösükre, akár tízszeresükre is emelkedhetnek

– emelte ki a II. kerület.

Több budapesti kerületnél egyelőre nem látják biztosan a megemelkedett energiaköltségek hatásait, Terézváros azzal számol, hogy biztosan jelentősen növekednek majd a kiadásaik, jelenleg is zajlik az intézmények fogyasztásának felmérése. Hasonlóan nyilatkozott a XVI. kerület is, ahol még nem érkeztek meg az első, magasabb összegű számlák, így egyelőre próbálják felmérni a terhek növekedését. Hasonló választ küldött a Kispesti Önkormányzat is, ahol szintén most zajlik az energiaár-növekedés költségeinek felmérése.

Jöhetnek az intézménybezárások? Mivel tudnak spórolni a kerületek?

Természetesen azt is megkérdeztük az önkormányzatoktól, milyen intézkedésekkel készülnek kezelni a fenyegető energiaválságot, elképzelhető-e intézmények átmeneti bezárása vagy összevonása.

Újpesten a viszonylag kedvező helyzet miatt nem terveznek korlátozásokat bevezetni, azonban kiemelték, hogy olyan beruházásokat támogatnak, melyek az energiafelhasználást mérséklik. Így például több óvodában, szakrendelőben korszerű LED fényforrásokra cserélték már a világítást, energetikai felújításokat terveznek, illetve Óbudával és Szentendrével közösen részt vesznek egy Európai Unió által finanszírozott koncepció kidolgozásában, melynek célja az energiamegtakarítás megújuló energiaforrások felhasználásával, gázfelhasználású kazánok helyett hőszivattyú alkalmazásával, illetve köz- és magánépületek teljes energetikai felújításával.

A XV. kerületben a viszonylag kedvező jelenlegi helyzet mellett megalakult az Intézményi Energiacsökkentési Munkacsoport, amely elkészíti az Önkormányzat több lépcsős intézkedési tervét. Első lépésben energiahatékonysági intézkedéseket fogalmaz meg, amit szigorúan betartat az intézmények vezetőivel. Ezt követően – második lépcsőben – az intézmények nyitvatartási korlátozását szabályozza, és harmadik lépcsőben – amennyiben erre szükség lesz – bizonyos intézmények átmeneti bezárását rendeli el.

A köznevelési intézményeket, bölcsődéket, valamint orvosi rendelőket az elmúlt 15 évben energiahatékonysági felújításokkal igyekeztek fejleszteni, azonban nem minden művelődési, szociális és sport intézmény felújítására tudott sor kerülni, ezen intézményeket jobban sújtja az energiaárak negatív hatása – tette hozzá Rákosmente.

Zuglóban jelenleg is dolgozik a kerület vezetése azon, hogy milyen módon tudja biztosítani a kötelező feladatainak ellátását.

A kerület költségvetési kilátásai a 2023-as évre kritikusak, a megnövekedett költségek fedezetének biztosítása egyelőre nem megoldott

– írta válaszában a Zuglói Önkormányzat.

A drasztikus elvonások, az infláció és az energiaárak növekedése miatt az önkormányzat kénytelen felülvizsgálni minden önként vállalt feladatát és az energiatakarékosság érdekében bizonyos intézményi telephely összevonások lehetőségét is – tette hozzá a XIV. kerület. Kiemelték, hogy elsősorban a köznevelési, közegészségügyi és szociális intézmények rezsiköltségei azok, melyek drasztikus növekedése komoly finanszírozási nehézséget jelent. Ráadásul Zuglóban semmilyen kormányzati segítségre nem számítanak, hiszen a szolidaritási adó emelésével további forrásokat von el tőlük a kabinet. Velük szemben Rákosmente önkormányzata azt válaszolta kérdésünkre, hogy nagymértékű kormányzati segítségre számítanak, amennyiben nem változik a helyzet az energiaárakat tekintve.

Megkeresésünkre több vidéki önkormányzattól is kaptunk válaszokat, ezeket egy újabb cikkben összegezzük majd a következő napokban.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában